Roj TV'nin yayın lisansı neden iptal edildi

Roj TV'nin yayın lisansı neden iptal edildi

MEDYA Haberleri

Danimarka'da mahkeme, Roj TV'yi terör örgütü PKK'nın propagandasını yapmaktan suçlu bularak lisansını iptal etti.

Danimarka'da mahkeme, Roj TV'yi terör örgütü PKK'nın propagandasını yapmaktan suçlu bularak lisansını iptal etti ve 5,2 milyon Danimarka kronu (1,8 milyon TL) para cezası ödemeye mahkum etti. nbsp; Doğu Yüksek Mahkemesi (Østre Landsret), nbsp; Roj TV'nin PKK'dan destek gördüğüne hükmederek, Roj TV A/S ve Mezopotamya Yayıncılık şirketlerine ait MMC, Nuce TV ve Roj TV dahil olmak üzere tüm televizyon kanallarının yayın lisanslarını iptal etti. nbsp; Şirketlerin her birine de 2007 ve 2010 yılları arasında terör propagandası yapmaktan 5,2 milyon Danimarka kronu para cezası verildi. nbsp; Roj TV'nin avukatlarından Björn Elmquist, davanın tamamen siyasi olduğunu ileri sürerek müvekkillerinin aklanması gerektiğini söyledi. nbsp; Şirketler, ancak verilen para cezasını ödedikten sonra karara itiraz edebiliyor. Diplomatik kaynaklar da mahkeme kararını doğruladı.

Roj TV ile ilgili dava süreci 2005'te başlamıştı. Kopenhag Kent Mahkemesi, Ocak 2012'de Roj TV'yi PKK'ya para desteği bulmasında yardımcı olmaktan suçlu bulmuş ve para cezası vermişti. Eylül 2012'de ise PKK'ya destek sağlamakla suçlanan 8 kişi gözaltına alınmıştı. nbsp;

Türkiye, Danimarka mahkemesinin kararından memnun

Öte yandan Türkiye, Danimarka'da mahkemenin memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, PKK terör örgütü iltisaklı ROJ TV ile ana şirketi "Mezopotamya Yayıncılık A/S"nin, Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde görülen ceza davası neticesinde 10 Ocak 2012 tarihinde açıklanan karar ile Danimarka Ceza Kanunu'nun terörizmi ilerletmeyi yasaklayan 114. maddesini ihlal etmekten suçlu bulunduğu, gerek savunma gerek iddia makamları karara ilişkin olarak bilahare temyize gittiği hatırlatıldı.

Açıklamada, bu çerçevede, 29 Ekim 2012 tarihinde başlayıp, 14 Haziran 2013 tarihinde görülen 36. duruşma ile tamamlanan ve neticesi bugün açıklanan temyiz davasında, Doğu Yüksek Mahkemesi'nin, Kopenhag Şehir Mahkemesi tarafından verilen kararı onaylarken para cezasını ağırlaştırmasının ve ROJ TV ile ana şirketine 2003 yılında verilen lisanstan doğan televizyon yayını yapma hakkını süresiz olarak geri almasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkeme'nin bu kararıyla PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, ROJ TV'nin PKK terör örgütü tarafından finanse edildiğini, PKK propagandası yaparak terörizmi ilerleten ROJ TV yayınlarının ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini, hak ve özgürlüklerin kamu düzeni ve güvenliğine tehdit oluşturacak şekilde istismar edilmesine müsamaha gösterilemeyeceğini ve kanalın çalışanlarının terör örgütü ile yakın ilişki içinde bulunduklarını tescil ettiği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Böylelikle bazı mihrakların davayı siyasileştirme ve hukuki zeminden saptırma yönündeki gayretlerinin sonuçsuz kaldığı, hiç kuşkusuz, Yüksek Mahkeme'nin bu önemli kararı terörle mücadelenin hukuki veçheleri bakımından uluslararası camia için emsal teşkil edecektir. Bu çerçevede, başta AB üyesi ülkeler olmak üzere, uluslararası toplumun ve medya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin PKK terör örgütü ve yandaşlarının hak ve özgürlükleri istismar eden ROJ TV benzeri girişimlerini engellemelerini bekliyoruz. "

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...