Başbakan Davutoğlu: Enerji bir barış aracı olmalı

Başbakan Davutoğlu: Enerji bir barış aracı olmalı

Politika Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu İstanbul'da Atlantik Konseyi Toplantısı'nda bölgedeki ülkelere barış çağrısında bulundu.

Konuşmasının başında Biden'ın doğum gününe değinen Başbakan "İstanbul'un çok gizemli bir yanı vardır. Kim İstanbul'a gelirse en az 10 yıl gençleşir.Sayın Biden'i buradan daha da gençleşmiş olarak göndereceğiz" dedi.İşte o konuşmadan satır başları...

"ENERJİ GÜVENLİĞİ SİYASAL İKTİDARIN BİR PARÇASIDIR"
Türkiye'nin etrafında krizlerin arttığı bir dönemdeyiz. Enerji günümüzde bir tehdit aracı olarak kullanılıyor. G20 başkanlığını aldığımızda enerjinin dünyada adil paylaşımı ve kullanımı için adımlar atmayı düşünüyoruz. Enerji meselesi Türkiye için vatandaşlarının standartlarını yükselme meselesidir. Biz iktidara geldiğimizde sadece 9 ilimizde doğalgaz vardı. Önümüzdeki sene Türkiye'nin tamamı doğalgaz kullanacak.Aslında siyasal istikrarın da bir parçasıdır enerji güvenliği.Enerji güvenliği demokratik toplumlar için istikrarın da güvencesidir.

"ENERJİYİ ARTIRIRKEN ÇEVREYİ DE KORUYACAĞIZ"
Çevre söz konusu olduğunda hepimizin insanlığın içişleri bakanı gibi konuşmamız gerekiyor. Bu insani boyutu unutan hiçbir enerji politikası geleceği belirleyebileceği kanaatinde değilim. Biz enerji dolaşımını artırırken çevreyi de koruyacağız

"ENERJİMİZİ ÇEŞİTLENDİRMEK İSTİYORUZ"
Biz Türkiye olarak baktığımızda elimizde hangi değerler var, hangi zafiyetler var diye baktığımızda, avantajlar çok çalışkan bir insan unsuru ve en önemli coğrafyaya sahip olmak. Zaaf noktamız ne diye baktığımızda enerji açığımız ve cari açığımız. Türkiye enerji açığını kapatmaya çalışıyor.Ümit ediyoruz ki enerji savaşları yerine herkesin enerjiye ulaşabileceği bir şekişlde gelişmeler devam eder. Biz enerjimizi çeşitlendirmek istiyoruz.

"ENERJİ BİR SAVAŞ ARACI OLMAMALI"
Enerjiyi bir savaş aracı olarak görmektense insani kalkınmanın aracı olarak görmeliyiz. Son dönemde özellikle Türkiye civarında yaşanan krizlerden Türkiye olumsuz etkilenmiştir. Biz hiç bir zaman ne halkına zulmeden rejimler ne de terör örgütleri görmek istiyoruz. Özellikle 4 bölgeye vurgu yapmak istiyorum.

IRAK: Tarihi arka plana baktığımızda bizim zenginlerimiz İpek yolu ile bağlantılıydı. İpek yolu gibi biz bir enerji yolu peşindeyiz. Bunu güç sahibi olmak veya siyasi taleplerde bulunmak için istemiyoruz. nbsp;Dün Irak'ta bütün liderlerle görüştüm ve kendilerine dedim. Ortadoğu'da en şanslı ülke Irak. Eğer Irak'ta istikrar sağlanırsa Irak dünyanın en hızlı yükselen ülkeler arasına girer. Maalesef Irak'ta son dönemde siyasi ilişkilerin gerilmesinden gelen birikmiş tereddütler var. Bizim önce bu tereddütleri kaldırmamız gerekir. Ben dün yaptığım görüşmelerden çok umutluyum. Irak'taki enerjinin Türkiye üzerinden Avrupaya ulaşması herkesin çıkarınadır.Biz böyle bir durumda sessiz kalamayız. Biz Irak anayasasına sadık kalarak mutlaka Irak'taki enerji kaynaklarının Avrupa'ya ulaşması için çalışacağız. Gelin Irak'ı bir kriz ülkesi olmaktan çıkarıp büyüyen bir ekonomi haline getirelim. Burada siyasi liderlere büyük görev düşüyor.
KIBRIS: Kıbrıs'ta eğer herkes doğal kaynakların Kıbrıs'ın tamamına ait olduğunu kabul ederse herkes kazanır. Burada Rum kesimine sesleniyorum sanki kaynakları sadece kendine aitmiş gibi gösterirse biz de harekete geçeriz. Birlikte oturulup konuşulursa Kıbrıs'ta Irak gibi yükselen bir ülke haline gelir ve bundan en çok Türkiye mutlu olur. O yüzden bir an önce masaya oturulmalıdır. Kimse enerjiyi bir silah olarak kullanmasın. Bu Kıbrıs müzakerelerine en ağır darbeyi vurur.
AZARBEYCAN-ERMENİSTAN: Bakü, Tiflis, Ceyhan hattında imzalanan anlaşma büyük bir başarıdır. Bu sayede Azarbaycan büyük bir refah sağladı. Bundan Türkiye de yararlandı. Ermenistan bütün bu olaydan mahrum kaldı çünkü ısrarla Azarbaycan'ın topraklarını işgal ediyor. Burada bir an önce barış sağlanmalı. Buradan Ermenistan'a çağrı yapıyorum. Kafkas petrolü Avrupa'ya aktarılırkan Ermenistan'da bunun bir parçası olmalı.Azarbaycan ve Ermenistan arasında sağlanacak barıştan en çok biz mutlu oluruz.
UKRAYNA: Ukrayna bizim komşumuzdur, stratejik ortağımızdır. Burada toprak bütünlüğünün her zaman arkasındayız.Burası bir gerilim alanı olmamalı. Burada olması gereken Ukrayna'daki tarafların bir an önce bir mutabakata varmaları.

Enerji bizim için büyük bir değerdir. Bir barış aracı olarak kullanıldığında bütün insanlara refah getirir.Herkesin kazandığı yeni bir vizyona ihtiyacı var. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...