Doğuda seçmen oyunu korkmadan kullanacak

/ Kaynak: AA
Doğuda seçmen oyunu korkmadan kullanacak

POLİTİKA Haberleri  / AA

Van, Muş ve Hakkari'de de seçmenin huzurlu bir şekilde sandık başına giderek oyunu kullanabilmesi için gerekli tedbirler alındı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde diğer illerde olduğu gibi Van, Muş ve Hakkari'de de seçmenin huzurlu bir şekilde sandık başına giderek oyunu kullanabilmesi için gerekli tedbirler alındı.


Muş Valisi Seddar Yavuz, AA muhabirine, 1 Kasım Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde vatandaşların hür iradesinin sandığa yansıması noktasında gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.


Güvenlik tedbirlerinin sadece seçim öncesi ve sonrası olarak planlanmadığını belirten Yavuz, "Göreve başladığımız günden itibaren bölücü terör örgütü mensuplarına, iş birlikçilerine, köy komitelerine, YDG-H ve sözde 'Öz Savunma Birimine' yönelik operasyonlar icra edilmiştir. Bu kapsamda şu ana kadar 371 bölücü terör örgütü mensubu gözaltına alınmış, bunlardan 106'sı adli makamlarca tutuklanmıştır. Ayrıca 7 terörist etkisiz hale getirilmiş, biri yaralı 4 terörist yakalanmıştır" dedi.


Yavuz, operasyonların amacının halkın can ve malına kasteden bölücü terör örgütü mensuplarına alanı dar etmek ve vatandaşların güvenliğini sağlamak olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:


"Bu faaliyetlerimizin, seçimin güvenli şekilde yerine getirilmesi ve vatandaşlarımızın hür ve özgür iradelerinin sandığa yansıması noktasında çok ciddi etkisi olacağını değerlendiriyoruz. 1 Kasım seçimlerinde 472 sandık bölgesinde 844 sandıkta 220 bin 297 seçmenimiz sandığa giderek oylarını kullanacaklardır. Vatandaşlarımızın hiçbir baskı altında kalmaması noktasında gerekli tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda 5 bin 544 güvenlik görevlisi seçimde görev alacak. Vatandaşlardan oyun namus olduğu anlayışından hareketle iradesine sahip çıkmasını ve kendisine yönelik baskı, şiddet, korkutma ve sindirme gibi faaliyetler noktasında özellikle sandık başkanlarına ve oy kullanılan alanlar ve çevresindeki güvenlik birimlerimize gerekli ihbarları yaparak anında müdahale edilmesine fırsat vermelerini istiyoruz."    


"300 imza örneği inceleniyor"


Seçimlerin Türkiye'nin ulaştığı demokratik olgunluk, nezaket ve rekabet içinde gerçekleşeceğini dile getiren Yavuz, şöyle devam etti:


"Kanun dışı yollara tevessül edilmez diye değerlendiriyorum. Özellikle 7 Haziran seçimleri sırasında vatandaşlarımızın yerine oy kullanan ve incelendiğinde de imzaların birkaç kişiye ait olduğuna dair tespitler yapılmış ve buna ilişkin Varto, Bulanık ve Korkut'ta kişilerin imza örnekleri alındı. Yaklaşık 300'e yakın imza örneği alınmış ve bunlar kriminal laboratuvarlarda incelenmektedir. Şu anda Cumhuriyet Başsavcılığında yürütülen soruşturmanın sonuçlanmasını beklemekteyiz."


"Sandıkların tamamında güvenlik tedbirlerini planladık"


Van Valisi İbrahim Taşyapan da 31 Ekim Cumartesi günü saat 18.00'de propaganda döneminin sona ereceğini, siyasi partilere ait bayrak, flama, afiş gibi her türlü materyalin kaldırılacağını anımsattı.


Kentte oy verme işleminin 07.00-16.00 saatlerinde gerçekleştirileceğini hatırlatan Taşyapan, "Valilik olarak bizler de seçimin güvenlik içinde yapılması, sonuçlandırılması ve vatandaşların özgür iradeleriyle oylarını kullanmalarını sağlamakla görevliyiz. İlimizde görev bölgelerine göre jandarma ve polis teşkilatımız gerekli güvenlik tedbirlerini planladı. Bu konuda herhangi bir tereddüde mahal olmayacak şekilde bütün sandıkların başında güvenlik tedbiri almış durumdayız. Vatandaşlarımıza çağrımız, hiç kimsenin baskı ve tehdidi ya da etkisi altında kalmadan özgür iradeleriyle oylarını kullanmalarıdır. Bu konuda hiçbir tereddüt duymasınlar. Buna engel olacak her türlü davranışı zaten biz güvenlik birimleri olarak engellemek durumda ve güçteyiz" şeklinde konuştu.


Taşyapan, Van'da 2 bin 19 sandıkta 599 bin 689 kişinin oy kullanacağına işaret ederek, "Sandıkların bin 76'sı polis, 943'ü jandarma bölgesinde, yani kırsalda yer almaktadır. Bunların tamamında güvenlik tedbirlerini planladık. Yaklaşık 7 bin personelle jandarmamız görev yapacak, bizzat alanda, aktif olarak. Polisimiz de 2 bin 800 personelle il ve ilçe merkezlerinde görev alacaklardır" bilgisini paylaştı.


Vali Taşyapan, 7 Haziran seçimlerinden daha kuvvetli tedbirler aldıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Bizim için seçimlerin bir farklılığı olmaz. Görevimiz, seçim güvenliğini en iyi şekilde almaktır. 7 Haziran seçimlerinde de bütün sandıklarımızda gerekli güvenlik tedbirlerini almıştık. Tabii biz seçimi, oy verme gününden önceki tedbirler, oy verme günündeki tedbirler ve oy verme işlemi bittikten sonraki tedbirler diye planlarız. Bu seçimde daha kuvvetli tedbirler aldık. Takviye kuvvetlerimiz de geldi. Güvenlik zafiyeti olmaması için gerekli planlamaları yapmış bulunuyoruz."


Hakkari'de 156 bölgede 500 sandık kurulacak


Hakkari'de de seçimlerin güvenli geçmesi için gerekli önlemlerin alındığı bildirildi.


Valilikten alınan bilgiye göre, kentte seçim günü, öncesi ve sonrası için önlemler alındı. 


İl Özel İdaresi ve karayolları ekipleri, sorumluluk bölgelerindeki yolların ulaşıma açık tutulmasına için çalışma başlattı.


İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanındaki 125 bölgede kurulacak 235 sandıkta 62 bin 249 seçmen oy kullanacak. Bu bölgelerde 2 bin 357 jandarma, bin 780 geçici köy korucusu güvenlik önlemi alacak. Ayrıca söz konusu bölgeler için 8 helikopter de havadan destek sunacak.


Kent merkezindeki 31 bölgede kurulacak 265 sandıkta ise 92 bin 792 seçmen iradesini sandığa yansıtacak. Vatandaşların güvenli şekilde oylarını kullanabilmeleri için bin 721 polis görev alacak.

POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...