Yeni başkan Kahraman

Düzenleyen:
Yeni başkan Kahraman

POLİTİKA Haberleri

Alkışlar eşliğinde kürsüye çıkarak teşekkür konuşması yapan İsmail Kahraman, tarafsızlık vurgusunda bulunarak Meclis’in saygınlığının korunacağını söyledi.

İsmail Sonsuz ANKARA 
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için dün Geçici Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. AK Parti İstanbul milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP İstanbul milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlık için yarıştı. Adayların hiçbiri ilk iki turda gerekli olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamayınca üçüncü tur oylamaya geçildi. 276 salt çoğunluk aranan 3. turda Kahraman, 316 oyla bu rakamın üzerine çıkarak TBMM Başkanı seçildi. 524 milletvekilinin oy kullandığı 3. turda Kahraman’ın rakiplerinden Gülsün Bilgehan 125, Dengir Mir Mehmet Fırat 41 ve Yusuf Halaçoğlu 40 oy alırken; 2 oy da geçersiz sayıldı. Sonucun açıklanmasının ardından alkışlar eşliğinde kürsüye çıkarak teşekkür konuşması yapan İsmail Kahraman, tarafsızlık vurgusu yaparak Meclis’in saygınlığının korunacağını söyledi.
NUSAYBİN TARTIŞMASI
 Oylama öncesinde HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, açlık grevine başlayan HDP’li milletvekillerinin oylamaya katılamadığını hatırlatarak, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal’dan Nusaybin’deki sokağa çıkma yasağının Meclis gündemine alınmasını istedi. Baluken, grevde olan HDP’li vekillerin de seçim hakkını kullanabilmesi sürecin ötelenmesini talep etti. Aksi halde usul tartışması açacaklarını belirten Baluken’in talebini Baykal, sürecin iç tüzüğe uygun olarak başladığını söyleyerek reddetti. Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. 
6. AK PARTİLİ
 Daha sonra, geçici hükümetin yeni hükümet kuruluncaya kadar görevine devam etmesi ve Ahmet Davutoğlu’nun yeni hükümeti kurması için görevlendirmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkereleri okundu. Bu sırada HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçici hükümetin görev devam etmesiyle ilgili tezkerenin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.  Bunun üzerine Deniz Baykal, geçici hükümetin, yeni hükümet göreve başlayana kadar görevde kalmasının parlamento geleneği olduğunu söyledi. Baykal’ın bu sözleri, AK Parti sıraları tarafından alkışlandı. AK Parti’den bugüne kadar sırasıyla Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek ve İsmet Yılmaz, Meclis Başkanlığı yaparken İsmail Kahraman bu koltuğu oturan 6. isim olarak tarihe geçti.

Yeni başkan Kahraman

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

Erdoğan’la yıllardır yol arkadaşı

Yeni Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 1940 Rize doğıumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Evli ve 4 çocuk babası. AK Parti’den ilk defa 1 Kasım’da milletvekili olmasına rağmen partililerin çok yakından tanıdığı; Milli Görüş’ün en güçlü temsilcilerinden biri. Kahraman, Meclis’in Deniz Baykal’dan sonra en yaşlı ikinci ismi. AK Partililerin ‘İsmail Abi’ diye hitap ettiği Kahraman’ın geçmişten bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yolları kesişiyor. Erdoğan, Kahraman’ın bir dönem genel başkanlık görevini üstlendiği Milli Türk Talebe Birliği üyesiydi. İlerleyen dönemde birlikte Refah Partisi’nde siyaset yaptılar. Kahraman, 54’üncü hükümette Kültür Bakanı iken Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ydı. Refah Partisi’nin kapatılması sonrası yol arkadaşlığı Fazilet Partisi’nde de devam etti. İsmail Kahraman’ın üstlendiği görevlerden biri de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı... Kahraman, tanınmış Rizeliler’in hayat hikayelerinden kesitlere yer verilen “Rize’nin Yüzü” adlı AK Parti ismini kendisinin verdiğini söylemişti. Kahraman, Erdoğan’ın yokluğunda cumhurbaşkanlığı vekilliği yapacak. 

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...