Siyasette dün dündür

Düzenleyen:
Siyasette dün dündür

POLİTİKA Haberleri

Sürekli gündemde kalabilmek ve güncelliği koruyabilmek hiç de kolay değildir.

Ömer Faruk Ünal

Bir dönem kamuoyunun gündeminden hiç düşmeyen yüzlerce politikacı, şimdilerde arşivlerdeki gazetelerin manşetlerinde kaldı. Şu an üniversiteliler bu isimleri hatırlamıyor, liseliler ise hiç duymamış. Oysa bir zamanlar hükümet kurulacağı zaman, hükümet yıkılacağı zaman bu isimlere bakılırdı...

Siyasette dün dündür

Ecevit’e en yakın isimdi 2002’de koptu

Merhum başbakanlardan Bülent  Ecevit’in sürekli yanındaydı ama ses tonu dahi bilinmezdi. 1991’de DSP’den milletvekili seçildi. 55 ve 57. hükümetlerde kabinede yer aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Abdullah Öcalan’ın idamı ve 21 Şubat krizi gibi hayati konularda hükümet içinde aktif rol oynadı. 2002’de Ecevit ile görüş ayrılığına düşünce DSP’den ve bakanlıktan istifa ederek İsmail Cem’le beraber Yeni Türkiye Partisi’ni kurdu. YTP’nin 2002 genel seçimlerinde bir varlık gösterememesi üzerine aktif siyasetten çekildi.

GÖKBERK ERGENEKON

DYP’yi kuranlardandı DYP’den ihraç edildi

∂ Merkez sağın renkli isimlerindendi. 1953’te Ankara’da doğdu. DYP’nin kuruluşunda görev aldı. Süleyman Demirel’in yasağının kaldırılmasında önemli görev üstlendi. DYP-SHP iktidarında milletvekili ve bakanlık yaptı. Tansu Çiller hükümetine güvenoyu vermeyince DYP’den ihraç edildi. Hüsamettin Cindoruk başkanlığındaki DTP’de Refah-Yol iktidarına yönelik yenilikçi muhalefetin başını çekti. Şarkıcı Nilüfer’le evlenmesi ve boşanması çok konuşuldu.

NECMETTİN CEVHERİ

7 dönem vekillik yaptı 4 hükümette yer aldı

Şanlıurfa’nın en sembol olmuş siyasetçisiydi. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 13,14, 15, 16, 19, 20 ve 21 dönemlerde Şanlıurfa milletvekilliği ile Turizm ve Tanıtma, Adalet, Tarım ve Köyişleri, Devlet Bakanlıkları, Başbakan Vekilliği görevlerinde bulundu. Oğlu İbrahim Cevher Cevheri de 20. dönem Adana milletvekilliği yaptı. Bu, tarihte bir ilkti. Çünkü baba ve oğul aynı dönemlerde Meclis’e girmeyi başarmıştı.

BAHATTİN ŞEKER

Önce bakanlık yaptı 43 yaşında askerlik...

1991 ve 1995 seçimlerinde Bilecik’ten milletvekili seçildi. 54. hükümette Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı. 20. Dönem Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Mart 1999 tarihli kararı ile milletvekilliği iptal edildi. Çünkü, bedelli yaptığı askerlik usülsüz bulunmuştu. 43 yaşında iken 1999’da Doğubeyazıt 1. Mekanize Tugay Komutanlığı’nda postal giydi. 2011 seçimlerinde de Bilecik’ten MHP milletvekili seçildi. 7 Haziran’da siyaseti noktaladı.

KUBİLAY UYGUN 

Bir dönemde 4 parti rozeti birden taktı

Siyasette parti değiştirmek bir dönem olağan sayılıyordu. Ama Kubilay Uygun nam-ı diğer Fıraldak Kubi, bu işi fazla abarttı. 1995 seçimlerinde Afyon’dan DSP milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Bir dönem içerisinde ANAP, DYP, MHP ve DSP partilerinin rozetlerini yakasına taktı. Öyle ki; 3 Temmuz 1996’da DYP’ye geçti, 6 Temmuz’da DSP’ye döndü, 30 Temmuz’da DYP’ye tekrar geçti. 27 Haziran 1997’de ise MHP’ye geçti. 19 Temmuz 1997’de MHP’den de istifa etti. 

İSMAİL ÖZDAĞLAR

33 yaşında bakan oldu Yüce Divan’da yargılandı

1983’te Manisa’dan ANAP milletvekili olarak TBMM’ye girdi. ODTÜ mezunu olan Özdağlar, 33 yaşında 45. hükümette Özal’ın kabinesinde yer aldı. “Rüşvet almak” ve “görevini kötüye kullanmak” iddiasıyla 1985’te Yüce Divan’a sevkedildi. 1 Temmuz 1985’de başlayan yargılama, 14 Şubat 1986’da sona erdi. Davada, dönemin Başbakanı Turgut Özal da şahit olarak dinlendi. Yüce Divan, rüşvet suçlamasını yeterli görmeyip görevini kötüye kullanmaktan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. 

YILDIRIM AKBULUT

Başbakanken liderliği Mesut Yılmaz’a kaptırdı

1939 Erzincan doğumlu. 1983 seçimlerinde ANAP’tan Erzincan milletvekili seçildi. 1984-1987 yılları arası İçişleri Bakanlığı yaptı. 1987 seçimlerinden sonra TBMM Başkanı oldu. 9 Kasım 1989’da Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığa seçilmesinin ardından başbakanlığa atanıp ardından ANAP genel başkanlığına seçildi. 15 Haziran 1991’de yapılan ANAP Kongresi’nde Mesut Yılmaz’a karşı yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı. 2000’de cumhurbaşkanlığına aday oldu ama kaybetti. 

BUNLAR DA AK PARTİ’NİN UNUTULAN BAKANLARI

Koltuk gitti isim bitti

Siyasette dün dündürSiyasette dün dündür

ABDÜLLATİF ŞENER
1991’de FP’den Sivas milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. 54. Hükümet’te Maliye Bakanlığı yaptı. AK Parti kurucuları arasında yer aldı. 58. ve 59. hükümetlerde Başbakan Yardımcısı’ydı. 2007’de AK Parti’den istifa etti. 2 yıl sonra Türkiye Partisi’ni kurdu. Bu sonu oldu. 

MEHMET AYDIN
58, 59 ve 60. hükümetlerde Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Eşi başörtüsü takmayan Mehmet Aydın, birçok laik tarafından da üzerinde uzlaşma sağlanabilecek bir aday olarak gösterildi. 22. ve 23. dönemlerde AK Parti İzmir milletvekiliydi.

YAŞAR YAKIŞ
1962’de Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başladı. Birçok önemli görev üstlendi. 22. dönem Düzce milletvekili olarak siyasete girdi. 58. hükümette Dışişleri Bakanlığı yaptı. Siyasi ömrü bürokratlığı kadar uzun sürmedi. Sonra AK Parti’ye muhalif isimlerin arasına katıldı.

ZEKİ ERGEZEN
2 Aralık 1949’da Bitlis Ahlat’ta doğdu. 19, 20, 21 ve 22. dönemlerde Bitlis’i Meclis’te temsil etti. 58 ve 59. hükümetlerde Bayındırlık ve İskân Bakanı olarak görev yaptı. AK Parti’nin kurucu üyelerindendi. Bakanlığının ardından geri planda kalmayı tercih etti.

ERKAN MUMCU
Haziran 1999’da kurulan 57. hükümette Turizm Bakanı olarak yer aldı. AK Parti’ye katıldı. 2002 seçimlerinde yeniden parlamentoya girdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı. 2005’te AK Parti’den istifa etti. Bir daha dikiş tutturamadı. 

İMDAT SÜTLÜOĞLU
22. dönem Rize milletvekilli olarak Meclis’e girdi. 58. hükümette Çevre Bakanı oldu. Evli ve 4 çocuk babası. Nisan 2011 tarihi itibariyle Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Bakan olduğunu hatırmayan çok azdır herhalde.

OSMAN PEPE
20, 21 ve 22. dönemlerde Kocaeli milletvekili seçildi. 21. dönemde TBMM Başkanlık Divanı İdare Amirliği, 58 ile 59. hükümette Çevre ve Orman Bakanlığı görevini yürüttü. 23. dönemde tekrar Kocaeli milletvekili seçildi. Şu sıralar sesi soluğu pek çıkmıyor.

NİMET BAŞ (ÇUBUKÇU)
2002 seçimlerinde AK Parti’den İstanbul milletvekili seçildi. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. 2007 seçimlerinde yeniden Meclis’e girdi. 60. hükümette Devlet Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı oldu. 2011’de boşandı. Siyasi hayatını kapadı.

ATİLLA KOÇ
Eski Aydın milletvekili. 59. hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini yürüttü. Bakanlığı döneminde uyuyan fotoğrafları medyada çok malzeme oldu. Renkli kişiliğiyle hafızalara kazındı. Sonradan uykulu fotoğrafların sebebinin yaşadığı rahatsızlık olduğu ortaya çıktı. 

SELMA ALİYE KAVAF
Şimdiki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun kardeşi. 2007’den 2009’a kadar AK Parti Denizli milletvekili olarak Meclis’te yer aldı. 1 Mayıs 2009’da gerçekleşen kabine değişikliği sonrası Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı oldu. 

ERTUĞRUL GÜNAY
1977’de TBMM’ye girdi. 12 Eylül askeri darbesi sırasında bir süre tutuklu kaldı. SHP ve CHP’de yönetim görevlerinde bulundu. 2007 ve 2011 seçimlerinde AK Parti milletvekili seçildi. Eylül 2007- Ocak 2013 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...