Suudlara 6 soru

Suudlara 6 soru

POLİTİKA Haberleri

Grup toplantısında Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili detayları paylaşan Cumhurbaşkanı, Suud Kral’a “Yargılama İstanbul’da yapılsın” çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında İstanbul’da katledilen Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nasıl ortadan kaldırıldığını, gün gün, saat saat, dakika dakika anlattı. Dünya televizyonlarının canlı yayınladığı konuşmasında Erdoğan, Riyad yönetimine “İnfaz timini verin, biz yargılayalım” çağrısını yaptı.
Erdoğan’ın açıklamasına göre, Kaşıkçı’yı S. Arabistan’dan gelen üç ayrı ekip infaz etti. Üç kişiden oluşan birinci ekip, olaydan bir gün önce tarifeli uçakla geldi. 3 kişiden oluşan ikinci ekip de gece İstanbul’a iniş yaptı. Sabah da aralarında generallerin de bulunduğu 9 kişilik ekip, özel uçakla geldi. 15 kişilik infaz timi, olay günü konsolosluk binasında buluştu. Bu arada bir başka ekip Belgrat Ormanı ve Yalova’da keşif çalışmaları yaptı. Kaşıkçı’nın ortadan kaldırıldığı gün başkonsolosluğun kamera sistemindeki hard disk söküldü. Tim Kaşıkçı’yı katlettikten sonra akşam Riyad’a gitti.

ÖRTBAS EDİLEMEZ
Olayın diplomatik zırha bürünerek gerçekleştirildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutuklandıkları söylenen kişilerin gerekli cezaya çarptırılmasını istedi. Erdoğan şöyle dedi:
Bu cinayet, Suudi Arabistan toprağı sayılan konsolosluk binasında işlenmiş olabilir fakat unutulmamalıdır ki burası Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içindedir. Artık Viyana Sözleşmesi de büyük ihtimalle masaya yatırılacak. Türkiye bu meselenin takipçisidir. Böyle vahşi bir cinayetin soruşturulmasının diplomatik dokunulmazlık zırhının altına gizlenmesine izin vermeyeceğiz. Aynı hassasiyeti konunun tüm taraflarından da bekliyoruz. Bundan sonra kendilerinden meselenin tüm sorumlularını açık yüreklilikle ortaya çıkarmalarını ve hukuk önünde gereken cezaya çarptırmalarını bekliyoruz.

İSTANBUL’DA YARGILANSIN
Böyle bir meseleyi birkaç güvenlik ve istihbarat mensubunun üzerine yıkmak ne Türkiye’yi ne de uluslararası toplumu tatmin eder. İnsanlığın vicdanı ancak emri verenden uygulayana kadar herkesten hesap sorulması hâlinde mutmain olacaktır. Şahsen Kral Selman bin Abdulaziz’in samimiyetinden şüphe duymuyorum. Bu, bir siyasi cinayet olduğuna göre şayet varsa, diğer ülkelerdeki suç ortaklarının da soruşturmaya dahil edilmesi gerekiyor. Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. Dolayısıyla 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılması teklifimdir. Takdir kendilerinindir ama bu benim teklifimdir.”

YERLİ İŞ BİRLİKÇİ KİMDİR?
Cinayetin anlık bir hadiseden kaynaklanmadığı, planlı bir operasyonun ürünü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, kafa kurcalayan sorular olduğunu söyledi. Erdoğan “Hiç kimse bunlar cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından dahi geçirmesin” dediği soruları şöyle sıraladı:
1- Tamamı olayla ilişkili vasıflara sahip bu 15 kişi cinayet günü niçin İstanbul’da toplanmıştır?
2- Bu kişiler kimden emir alarak oraya gelmişlerdir?
3- Başkonsolosluk binası niçin hemen değil de günler sonra incelemeye açılmıştır?
4- Cinayet açıkça ortadayken onca tutarsız açıklama niçin yapılmıştır?
5- Öldürüldüğü resmen kabul edilen bir kişinin cesedi niçin hâlen ortada yok?
6- ‘Cesedin yerli işbirlikçiye verildiği’ ifadesi şayet doğruysa çünkü bu açıklamayı yetkili bir ağız yapıyor. Şimdi soruyorum, bu yerli işbirlikçi kimdir? Bu yerli iş birlikçiyi açıklamaya mecbursun, bunu açıklayacaksın!

KONUŞMA DÜNYADA YANKI UYANDIRDI
Erdoğan’ın, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili detayları paylaştığı grup toplantısı dünyada yankılandı. Katliamla ilgili gelişmeleri yakından takip eden dünya televizyonları, Erdoğan’ın açıklamalarını seyircilerine canlı yayına bağlanıp simultane ulaştırdı. Gazetelerin internet siteleri, Cumhurbaşkanının sözlerini “son dakika” açıklaması diye duyurdu. Erdoğan’ın verdiği bilgiler, özellikle Ortadoğu basının en önemli gündem maddesi oldu.
∂ Suudi Arabistan tarafından finanse edilen ve Dubai’den Arapça yayın yapan el-Arabiya televizyonu, Erdoğan’ın konuşmasını TRT Arapça üzerinden canlı yayınla izleyicilerine ulaştırdı.
∂  Suudi Arabistan’da yayın yapan Ukaz gazetesi Erdoğan’ın konuşmasında Kaşıkçı cinayeti ile ilgisi olan şahısların sorgulanmasını istediğine işaret edildi.
∂  Mısır’daki Dustur gazetesi “son dakika” kodu ile verdiği haberde, “Erdoğan’ın 18 sanığın Türkiye’de yargılanması istediğini” başlığa taşıdı.
∂  Mısır’ın Şuruk gazetesi “Erdoğan: Kaşıkçı cinayetinin önceden planlandığına dair elimizde deliller var” başlığını kullandı.
∂  Irak resmî haber ajansı “Türk lider, Kaşıkçı cinayetinin detaylarını açıkladı” dedi.
∂  İran devlet televizyonu, Erdoğan’ın konuşmasını canlı yayında simultane tercümeyle seyircilerine aktardı.
∂  İsrail’in önde gelen gazeteleri de öne çıkan kısımları anlık olarak son dakika şeklinde okuyucularına ulaştırdı. Jerusalem Post gazetesi “Erdoğan, delillerin Kaşıkçı cinayetinin planlı olduğunu gösterdiğini söyledi” başlığını kullandı.
∂  Rusya’da yayın yapan 24 haber kanalı gelişmeyi “Ankara memnun değil” başlığıyla duyurdu.
∂  İngiliz The Guardian “Türk Cumhurbaşkanı, Muhammed bin Selman’ın masum olduğunu düşünmediğini güçlü bir şekilde ima etti” ifadesine yer verdi. Kamu yayın kuruluşu BBC de Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayetinin “günler öncesinden planlandığı” yönündeki açıklamasını başlığına taşıdı.
∂  Fransız kamu kanalı France Info, Erdoğan’ın siyasi cinayet vurgusunu ön plana çıkardı.
∂  Alman Die Welt gazetesi, “Erdoğan’a göre Kaşıkçı cinayeti önceden planlandı” başlığını kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...