Erdoğan: Biz durmayalım çekip gidelim!

Düzenleyen:
Erdoğan: Biz durmayalım çekip gidelim!

POLİTİKA Haberleri

Danıştay’ın ‘Öğrenci Andı’ kararına tepki gösteren Cumhurbaşkanı: Yerindelik yetkisini de yargı kendisi kullanıyor. Böyle bir şey olamaz. 2013’ten 2018’e kadar neredeydiniz? Şimdi mi aklınıza geldi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen “Şûra-yı Devlet’ten Danıştay’a Uluslararası Sempozyumu”na katıldı. Burada konuşan Erdoğan, yargı organlarının kanuni çerçeveye sadık kalarak hareket etmesi, diğer tüm kurum, kuruluş ve şahısların tavırlarından çok daha önemli olduğunu vurguladı. Bu konuda yaşanacak en küçük ihmalin büyük sorunlar oluşturacağını söyleyerek şunları söyledi: Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı nasıl demokrasinin olmazsa olmaz şartıysa, jüristokrasi de büyük bir tehdittir. Yargının öncelikle kendi itibarını tehlikeye atan jüristokrasi tuzağına düşmesini engelleyecek en önemli unsur, kararlarını verirken yetkilerini aşmamaya göstereceği özendir.
BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ
Kanunu uygulamak yerine kanun koyucu gibi hareket etmek, hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını yerindelik denetimini de içine alacak şekilde genişletmek asla doğru değildir. Bunun üzerinde de durmamız lazım. Ben, merak ediyorum, yerindelik görevi veya hakkı idareye mi ait yoksa yargıya mı ait? Bunun kavgasını 16 yıldır hep verdik, hala veriyoruz. O zaman yargı gelsin, idare görevini de üstlensin. Bir taraftan kalkıp bunların ayrılığından bahsediyoruz. Diğer taraftan bakıyorsunuz, yerindelik yetkisini de yargı kendinde kullanıyor. Böyle bir şey olamaz. Şûra-yı Devlet diyorsak, Danıştay olarak bir istişari organ olarak bunu değerlendiriyorsak, o zaman bir istişari organ görevini ifa etmesi gerekir. ‘Yok ben karar merciiyim’ diyorsa, o zaman biz burada niye duruyoruz. Şu anda Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini hazırlamadan önce biz kalkıp, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili Danıştay’dan bunu soracak, oradan izin alacak, müsaade alacaksak o zaman ben bu makamda durmayayım, çekeyim gideyim. Böyle şey olur mu? 
HESABI VEREN BİZİZ
İşte şimdi oldu ya... Danıştay, 5 yılda ant ile ilgili karar veriyor. 2013’te neredeyseniz? 2013’ten 2018’e kadar neredeydiniz? 2018’e kadar niçin acaba bu konuda bir karar verilmedi de şimdi veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi? Kusura bakmayın da bunu sormak da bizim hakkımız olsun. Biz alkışlanması gerektiği zaman yargımızı alkışlarız ama yanlış olduğu zaman da bunu söylemek zorundayız. Çünkü millet, tokatı atması gerektiği zaman bana atıyor, size atmıyor. Meydanlara çıktığımız zaman, yuhlaması gerektiği zaman bizi yuhluyor, sizleri değil. 
MÜSAADE EDİLMEYECEK
Türkiye’de bir dönem hepimizin mağdur olduğu veya hepimizi mağdur eden, demokrasimizin kalitesini düşüren vesayetçi zihniyetin tekrar hortlatılmasına asla göz yummamalıyız. 

KAŞIKÇI YORUMU: Karanlıklar aydınlanacak

Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturmasını değerlendiren Erdoğan şunları söyledi: Hiç kimseyi töhmet altında bırakmadan eldeki  delillere göre olayın aydınlatılması için çaba sarf ettik. Teyit edilmiş bulguları grup toplantımızda paylaştık. Ülke olarak cinayetin üstünün örtülmesine, emri verenden uygulayana kadar tüm sorumluların adaletten kaçırılmasına müsaade etmemekte kararlıyız. Cinayetin karanlık taraflarını aydınlatacak yeni delillere ulaştıkça, bunu şeffaf bir şekilde  paylaşmaya devam edeceğiz. 

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...