Suriye’nin geleceği İstanbul zirvesinde

Suriye’nin geleceği İstanbul zirvesinde

POLİTİKA Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye konulu dörtlü zirvede Rusya, Almanya ve Fransa liderlerini ağırlayacak. Zirvede, yedinci yılını geride bırakan iç savaş sonrası atılacak adımlar görüşülecek.

Selçuk Böke ANKARA

Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye krizine çözüm bulmak için hem sahada hem de masada çabalarını sürdürüyor. Suriye’de siyasi çözüm için oluşturulan tüm platformlarda yer alan Türkiye, bugün Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla kritik bir zirveye daha ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde İstanbul’da düzenlenecek dörtlü zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron katılacak. Zirvede yedinci yılını dolduran Suriye iç savaşı sonrası atılacak adımlar görüşülecek. Suriye’nin yeniden imarı, Anayasa komitesi çalışmaları, BM gözetimde adil seçimler, İdlib ve Fırat’ın doğusundaki gelişmeler zirvenin ana gündem maddelerini oluşturuyor.  Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhataplarıyla iki görüşme yapması da öngörülüyor. Zirvede Suriye meselesinin yanı sıra Cemal Kaşıkçı cinayetinin de konuşulması bekleniyor.

KALIN: AMACIMIZ SİYASİ ÇÖZÜM
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise dün yaptığı açıklamada, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleriyle yapılan İdlib mutabakatı sonrasında, Suriye'deki siyasi sürecin, hem sahada hem diplomatik çerçevede yeni bir evreye girdiğini belirtti. Kalın, bugünkü zirvede İdlib mutabakatı, siyasi ve diplomatik süreçlerin takibi, sahada yaşanan gelişmeler, mülteciler, insani yardımların ulaştırılması, anayasa komisyonunun kurulması ve siyasi geçiş sürecinin sağlanması ile ilgili kapsamlı konuların ele alınacağını söyledi. İbrahim Kalın, "Bu zirvede bizim öncelikli amacımız, Suriye'de çözümün askeri değil, siyasi olduğu gerçeğinden, ilkesinden hareketle acaba yeni ne tür formüller üretebiliriz konuları üzerinde durmak olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu çerçevede İdlib mutabakatının muhafaza edilmesi ve özellikle rejim kaynaklı ihlallerin önlenmesi yönünde değerlendirmeleri olacak" diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İstanbul zirvesinin uluslararası ayağını ve BM boyutunu teyit etme bakımından Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da davet edildiğini söyledi. Kalın, Mistura'nın zirvede bir sunum yapacağını belirtti.

Macron, Trump ile görüştü
İstanbul’daki Suriye konulu dörtlü zirveye katılacak olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek. Macron zirve öncesi ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'den yapılan açıklamada, iki liderin Suriye'deki son durumu değerlendirdiği belirtilerek "Fransa ve ABD, Suriye'de aynı siyasi, insani ve güvenlikle ilgili hedefleri paylaşmaktadır. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Macron’dan İstanbul’da yapılacak dörtlü zirveye bu pozisyonu taşımasını istedi" denildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...