Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çavuşoğlu: FETÖ sadece bizim için değil, Kırgızistan için de tehdittir

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Çavuşoğlu: FETÖ sadece bizim için değil, Kırgızistan için de tehdittir

POLİTİKA Haberleri  / İHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Ruslan Kazakbayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “(FETÖ) Sadece bizim için değil, Kırgızistan için de tehdittir” dedi. Toplantıda Çavuşoğlu’na, Kırgızistan ve Türkiye arasında ikili stratejik işbirliği, dış politika girişimleri ve devletlerarası ilişkilerin güçlendirilmesine sağladığı katkılar nedeniyle Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası İşbirliği Güçlendirme Madalyası verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’te temaslarına devam ediyor. Bakan Çavuşoğlu, Kırgızistan’daki temasları kapsamında ülkenin Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ile Ala Arça Devlet Konuk Evi’nde baş başa görüştü. Çavuşoğlu ve Kazakbayev’in baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Çavuşoğlu’na, Kırgızistan ve Türkiye arasında ikili stratejik işbirliği, dış politika girişimleri ve devletlerarası ilişkilerin güçlendirilmesine sağladığı katkılar nedeniyle Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası İşbirliği Güçlendirme Madalyası verildi. Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı ilk madalyasını almaktan onur duyduğunu belirterek, Kırgız mevkidaşı Kazakbayev’e teşekkür etti.

“Son referandumda Kırgız halkı tercihinden başkanlık sisteminden yana kullandı” diyen Bakan Çavuşoğlu, bunun Kırgızistan’ın istikrarına ve huzuruna vesile olmasını dilediğini söyledi. Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısına değinen Çavuşoğlu, söz konusu toplantının amacının Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSK) toplantısının hazırlığını yapmak olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSK) 5. toplantısını, Kırgızistan’daki seçimlerden sonra Caparov ile Türkiye’de gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.

Türkiye ve Kırgızistan Dışişleri Bakanlıkları arasında 2021-2022 yılı İşbirliği protokolü imzalandığını belirten Çavuşoğlu, bu protokollerde mevcut olan tüm konularda yakın işbirliği içinde ve sonuç odaklı çalışacaklarını söyledi.

‘İkili ilişkileri her alanda geliştirmek istiyoruz’
Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ikili ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, “Ticaret hacmimiz pandemiye rağmen düşmedi. Bu bir göstergedir, yani kolaylıkla 1 milyar dolara ulaşabileceğimizin sinyalidir. Ama 1 milyar dolara ulaşabilmek için gayret sarf etmemiz gerekir” dedi.

Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte tercihli ticaret anlaşması müzakerelerine başlayıp en kısa zamanda imzalamamızda fayda var. Daha sonra kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasını da müzakere edip imzalamak istiyoruz. Ulaşım, nakliye ve lojistik gibi konularda da adımlar atarak bir taraftan ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, diğer taraftan da Kırgızistan’dan Türkiye’ye kadar tüm kardeş ülkelerin de içinde olduğu coğrafyanın lojistik için bir merkez olmasını sağlamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Pandemi döneminde Kırgız halkına ihtiyaç duyulduğu tıbbi malzemelerin ulaştırıldığı kaydeden Bakan Çavuşoğlu, şu anda Kırgızistan’ın pandemi ile mücadelede başarılı bir ülke olduğunu söyledi. Ülkeler arasında sağlık alanında işbirliğini güçlendirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, “Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi’nin artık hizmete girmesi gerekiyor, anlaşmalar onaylandıktan ve hizmet yönelgesi belirlendikten sonra hastaneyi hizmete sokup burada kardeşlerimize yerinde tedavi vermek istiyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...