Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Politika
  3. Babacan: Çin'le ihracat hedefi 100 milyar dolar
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Politika

Babacan: Çin'le ihracat hedefi 100 milyar dolar

Son Güncelleme: 02 Eylül, 2012 - 14:30
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Babacan: Çin'le ihracat hedefi 100 milyar dolar
Fotoğraf Başlığı Babacan: Çin'le ihracat hedefi 100 milyar dolar

Urumçi'de Çin-Avrasya EXPO'sunun açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye-Çin ticaret hacmini 2015'te 50 milyar dolar, 2020 yılında da 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Kaydet
a- | +A
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önceki yıllarda Urumçi Fuarı olarak düzenlenen bu fuarın Çin-Avrasya Fuarı olarak tüm bölge ülkelerine hitap etmesini takdirle karşıladıklarını söyledi.
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bu yıl 2'ncisi düzenlenen Çin-Avrasya EXPO'suna katılmak için Urumçi'ye gelen Babacan, bu kentin Çin'in Orta Asya ve ötesine açılan bir kapısı haline gelmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Babacan, "Bu fuarı, Çin'in bölgesel ticari ilişkilerini geliştirme konusundaki samimi arzusunun ve kararlılığının somut bir göstergesi olarak görüyoruz" dedi.
Babacan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Urumçi'de gördüğü ekonomik canlılığın kendisini heyecanlandırdığını belirterek, bölgenin doğal kaynakları, köklü kültürü ve çalışkan insanlarıyla müreffeh bir gelecek vadettiğini kaydetti.
Türkiye'nin Orta Asya ile tarihi, kültürel ve etnik bağları bulunduğunun altını çizen Babacan, Türkiye'nin Avrasya coğrafyasında "gelişen işbirliği ruhuna katkı yapmaya önem verdiğini" vurguladı.
Babacan, Çin ve Türkiye arasındaki son yıllardaki üst düzey ziyaretlerle ilişkilerin derinleştiğini söyledi ve iki ülke arasında son yıllarda yapılan karşılıklı üst düzey ziyaretleri anlattı.
Ziyaretlerde ulaştırma ve enerji alanındaki projelerin desteklenmesi için birçok çalışma yapıldığına dikkati çeken Babacan, bu süreçte İstanbul-Pekin modern İpek Yolu'nun hayata geçirilmesi, nükleer enerji, termik ve hidroelektrik santrallerinin yapımı, turizm ve havayolu ulaşımına kadar birçok işbirliğinin yapılması konusunda anlaşmalara varıldığını dile getirdi.
Babacan, iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmini 2015'te 50 milyar dolar, 2020 yılında da 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

-Türkiye'ye 66 hektarlık alan ayrıldı-

"Çin ile genel olarak sahip olduğumuz kapsamlı işbirliğini Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne de taşımak arzusundayız" diyen Babacan, bölgede Türkiye için ilk etapta 66 hektar büyüklüğünde bir alan ayrılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Babacan, insanların, ürünlerin, enerjinin ve sermayenin ülkeler arasında rahatça hareket etmesi gibi unsurların "kazan-kazan" ilişkisini doğuracağına dikkati çekerek, bu kapsamda bölgenin "Demir İpek Yolu"yla Orta Asya ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlanmasının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin hem sanayi, hem tarım hem de bir turizm ülkesi olduğunu anlatan Babacan, dinleyicilere Türk ekonomisinin verilerini aktardı.
Babacan, hedeflerinin ve arzularının Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinde yer alması olduğunu, Türkiye'nin dünya nüfusunun yaklaşık 4'te birinin yaşadığı bir coğrafyanın merkezinde bulunduğunu, İstanbul'dan 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar nüfusun yaşadığı ve 25 trilyon dolarlık pazara sahip bir hinterlanda erişimin mümkün olduğunu ifade etti.
Babacan, Türkiye'nin Çin ile işbirliğinin her alanda gelişmesi için büyük bir gayret içerisinde olduklarını ifade ederek, Çin tarafının da aynı gayret içinde olduğunu görmekten memnun olduklarını kaydetti.
Fuara Türk şirketlerinin de katıldığına işaret eden Babacan, bu şirketlerin sahip olduğu deneyim ve vizyon ile bölgesel işbirliğinde önemli rol oynayacaklarını vurguladı.
Babacan konuşmasından sonra, fuarın açılışının yapılmasıyla birlikte, alanı ziyaret ederek Türk girişimcilerin standlarını gezdi.
Bu arada, Başbakan Yardımcısı Babacan'nın bölgedeki temasları sırasında, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile de bir araya geldiği bildirildi.
Tüm dünya basınının büyük ilgi gösterdiği fuara bölge ülkelerinden devlet başkanları ve başbakanlar düzeyinde üst düzey katılım sağlanırken, forum sırasında Çin Uluslararası Radyosu, canlı olarak Türkçe yayın yaptı.

-Çin Başbakanı Vın: "Ulaşım ağları genişletilmeli"-

Çin-Avrasya EXPO'sunun açılışında konuşan Çin Başbakanı Vın Ciabao da, Çin tarihinin Avrasya ile en iyi ilişkilerini yaşadığını belirterek, "Karşılıklı tarihi miraslarımızla başarılı bir işbirliği kuracağız" dedi.
"Avrasya bölgesinde birçok ülkeyle stratejik ilişkilerimiz var" diyen Vın, bu ülkelerin birçoğunda enerji, ulaşım, ticaret alanında çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Vın, Avrasya ülkelerinin gelişiminin sadece bölge barışına değil tüm dünya barışına hizmet edeceğini belirtti.
"İletişim ve bölgesel işbirliğini artırmalıyız" diyen Vın, ülkeler arasında ulaşım ağlarının genişletilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin tarihten bu yana Avrasya'nın kalbi olduğunu belirten Çin Başbakanı, bölgenin Avrasya'da ekonomik değişimin köprüsü olduğunu ifade etti.
Vın, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Çin'in Batı'ya açılan kapısı konumunda olduğunu belirterek bu yıl ikincisi düzenlenen Çin-Avrasya EXPO'suna tüm dünyadan şirketleri ve girişimcileri beklediklerini kaydetti.
Vın, konuşmasının sonunda bölgenin kalkınmasının sadece bölge halkına değil tüm Avrasya ülkelerine faydalı olacağını sözlerine ekledi.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 02 Eylül, 2012 - 14:30
Haberle İlgili Daha Fazlası
Politika
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    2 milyon nüfuslu kentin içme suyunu karşılayan baraj, yüzde 3'ten yüzde 98'e çıktı!
    2 milyon nüfuslu kentin içme suyunu karşılayan bar...
    Kaydet
  • 2
    Üç yıl çalıştı, tazminat alamadı! İstifa dilekçesine yazdığı iki kelime her şeyi değiştirdi
    Üç yıl çalıştı, tazminat alamadı! İstifa dilekçesi...
    Kaydet
  • 3
    Bir zamanlar şirket sahibiydi! Şimdi trenlerde yaşıyor
    Bir zamanlar şirket sahibiydi! Şimdi trenlerde yaş...
    Kaydet
  • 4
    750 milyon dolarlık kredi onaylandı! İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanları birbirine bağlanacak
    750 milyon dolarlık kredi onaylandı! İstanbul ve S...
    Kaydet
  • 5
    Fenerbahçe'de yeni teknik direktör belli oldu: 1 yıllık mukavele!
    Fenerbahçe'de yeni teknik direktör belli oldu
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Hangisi gerçek CHP?..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Koç Holding’e tavsiye
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Zelenskiy'nin "megafon mektubu" ve Putin'in öfkeli cevabı
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Bir siyasal genetiğin yetmiş yıllık kördüğümü
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yolların minik devleri... Çok bakılan mı, çok satılan mı?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • İran, ABD helikopteri düşürdü!
    İran, ABD helikopteri düşürdü!
    Kaydet
  • Aylık 1.000 TL'den başlıyor! Kadınlara özel tasarruf modeli
    Aylık 1.000 TL'den başlıyor! Kadınlara özel tasarruf modeli
    Kaydet
  • Bu yaz çok farklı olacak!
    Bu yaz çok farklı olacak!
    Kaydet
  • 340 bin TL daha ucuza geliyor!
    340 bin TL daha ucuza geliyor!
    Kaydet
  • Altında en kötü senaryo! Citi’den “Kısa vadede risk yüksek
    Altında en kötü senaryo! Citi’den “Kısa vadede risk yüksek" uyarısı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kılıçdaroğlu disiplin kılıcını çekti! İşte ihraç edilmesi beklenen isimler
Kılıçdaroğlu disiplin kılıcını çekti! İşte ihraç edilmesi beklenen isimler
Kaydet
ABD'den İran'a misilleme! Birçok noktadan patlama sesleri geliyor
ABD'den İran'a misilleme! Birçok noktadan patlama sesleri geliyor
Kaydet
Jose Mourinho resmen geri döndü: 15 milyon avro ödenecek
Mourinho resmen geri döndü: 15 milyon avro ödenecek
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası