Putin çekildik dedi, NATO yalanladı

Putin çekildik dedi, NATO yalanladı

SAĞLIK Haberleri

Rusya lideri Putin, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çektiklerini söyledi. NATO ise sınır bölgesinde bir değişiklik olmadığı bildirildi.

Rusya Devlet BaşkanI Vladimir Putin, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çektiklerini açıkladı.

Putin, ülkesinin Ukrayna krizini barışçıl yollarla çözmek için ellerinden geleni yapacağını belirtti. Uluslararası barış çabalarına mümkün olan en olumlu şekilde yaklaşacaklarını kaydetti.

Putin'in açıklaması NATO'dan gelen açıklama ile yalanlandı. NATO yetkilileri, şu aşamada Rus birliklerinin pozisyonunda belirgin değişiklik tespit edilmediğini bildirdi.

Benzer bir açıklama da ABD'den geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Ancak şu ana kadar bu geri çekilmenin olduğuna yönelik bir kanıt yok. Ukrayna'daki tansiyonu azaltmaya katkı noktasında onların sözlerine değil, somut, elle tutulur ve şeffaf adımlara bakıyoruz" dedi.

'SEÇİMLER İÇİN ŞİDDET BİTMELİ'
Rusya lideri, ayrıca Ukrayna'da 25 Mayıs'ta devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenebilmesi için tüm şiddet olaylarının sona ermesi gerektiğinin altını çizdi. Rusya yanlıları bu öneriyi değerlendireceklerini duyurdu.

Ukrayna'nin doğu bölgelerinde kontrolü ele geçiren Rusya yanlısı ayrılıkçılar Pazar günü bölgenin Ukrayna'dan ayrılması için tek taraflı olarak referendum düzenlemeyi planlıyordu.

Ukrayna hükümeti referandumun yasa dışı olduğunu savunuyordu.

Ukrayna'dan Putin'e: Hava satmaya gerek yok

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğu eyaletlerindeki ayrılıkçılara 11 Mayıs'ta planlanan referandumun daha ileri alınması çağrısına ilişkin, "Hava satmaya gerek yok" dedi.

Yatsenyuk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova'da Ukrayna meselesinin, Ukrayna, AB ve ABD olmadan görüşülmesine şaşırdığını söyledi.

Yatsenyuk, Cenevre'deki ilk görüşmenin bu formatta yapıldığını ve bizzat Rusya'nın bu anlaşmanın şartlarını yerine getirmeyi reddettiğini kaydetti.

Yatsenyuk, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ayrılıkçılara 11 Mayıs'ta planlanan referandumun daha ileri alınması çağrısına ilişkin soru üzerine, şunları ifade etti:

"Hava satmaya gerek yok. Rusya, 11 Mayıs'ta yapılacak sözde referandumun ertelenmesini istiyorsa Rusya Devlet Başkanı'nı, 11 Mayıs'ta Ukrayna'da herhangi bir referandumun yapılmasının planlanmadığına ilişkin haberdar etmek lazım. Eğer, Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçılar ve teröristler, planlanmayan bir şeyi ertelemekle ilgili emir almışlarsa bu onların iç meselesi."

Putin'in, Ukrayna'da durumun istikrara kavuşturulmasına katkıda bulunmaya hazır olduklarıyla ilgili açıklamasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Yatsenyuk, Rusya'nın istihbarat görevlileri veya silah göndermekle, her gün "katkıda" bulunduğunu kaydederek, "Bundan dolayı, Ukrayna'da bulunan tüm saldırgan grupları geri çağırması, teröristleri kınaması, onları silahlarını bırakmaya, binaları terk etmeye ve hükumete teslim olmaya mecbur etmesi en iyi katkısı olur" yorumunda bulundu.

İsviçre Konfederasyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Didier Burkhalter'e, Moskova ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa'nın, hazırladıkları "yol haritasını" sunduğunu hatırlatan Yatsenyuk, "Bu yol haritasının, krizi çözmek için temel olacağını düşünüyorum" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...