Bayramda kalp krizini davet etmeyin

Bayramda kalp krizini davet etmeyin

SAĞLIK Haberleri

Opr. Dr. Cafer Abbasoğlu, "Kalp krizine davetiye çıkarmamak için bayramda da ramazanda yediklerinizden daha fazlasını yemeyin" diyor.

Bu yıl en sıcak yaz günlerine rastlayan ve neredeyse 17 saat süren orucun tutulduğu ramazan ayından sonra bayrama ulaştık. Metabolizmanın uzun açlık dönemlerine alıştığı bir tempodan normal beslenme düzenine geçerken dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle kalp ve diyabet hastalarını bayram beslenmesi konusunda uyarıyorlar. Türkiye Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cafer Abbasoğlu, "Kalp krizine davetiye çıkarmamak için bayramda da ramazanda yediklerinizden daha fazlasını yemeyin" diyor.
MİDE DAMARLARI GENİŞLİYOR
Bayramın normal beslenme düzenine geçerken bir alıştırma evresi olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Abbasoğlu, "Ramazan ayında neredeyse 17 saat aç kalınması bilinçsiz beslenme ile birleşince kalp damar sağlığı konusunda bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Oruç tutarken daha az besin aldığımız için mide küçülüyor. Uzun süren açlık sonrasında fazla miktarda ve ağır yemek yediğimiz zaman mide birdenbire genişler. Genişlediği zaman mide damarlarındaki kan hacmi daha da artmış olur. Bu durum kalbe giden kan akımının azalarak, kalbin beslenmesi ve oksijenlenmesinin olumsuz etkilenmesi anlamına gelir. Özellikle koroner kalp yetmezliği olan kişilerde nbsp;ağır yemeklerden sonra bu daralmanın yüzdesi daha da artarak kalp ağrıları ve sonrasında kalp krizlerine yolaçabilir" dedi. nbsp;
ŞEKER KOMASI YAŞANABİLİR
Bayramda ikram edilen tatlı, çikolata ve hamur işlerini yerken de çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Dr. Abbasoğlu, ayıp olmasın diye yenilen tatlıların kişiyi şeker komasını sokabileceğini ifade etti. Ramazanda açlık süresinin uzaması ve artan sıcakla birlikte kan şekerinin normal seviyelerin çok altına düştüğüne ve bu durumun oruçluyken konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve yorgunluk hissiyle kendini ortaya koyduğunu belirten Dr. Abbasoğlu," Vücudumuzda pankreas ve beyin, açlığı kontrol ve idare eden iki önemli organdır. Bayramda karşımıza çıkan şeker ağırlıklı beslenme şekli kanımızda olan şeker seviyesini birdenbire artırarak şeker komalarına ve bayılmalara neden olur. Bu da beyne giden kanın azalması beyin krizlerine yani felce yol açabilir. Fazla ikram edilen baklava, şeker türü gıdalar ise kanda şeker seviyesini yükselterek şeker komasına girme ihtimalini arttırır" dedi.


Her öğüne nbsp;salata nbsp;ekleyin
Ramazanda yavaşlayan bağırsak hareketlerini hızlandırmak için her öğünde bir kaşık zeytinyağı eklenmiş mevsim salatasını tüketmek nbsp;kabızlık problemini engeller.




Metabolizmayı az ama nbsp;sık yiyerek hızlandırın nbsp;

Uzun süren açlık sonrası yavaşlayan metabolizmaya bayramda birdenbire yüklenmemek gerektiğini söyleyen Türkiye Hastanesi Diyet Uzmanı Bahattin Aslan, ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı tekrar hızlandırmak için bayramda az ama sık yemek yemek gerektiğini söyledi. Bayram sabahları geç yapılan kahvaltı nedeniyle öğlen yemeğinin atlandığını belirten Aslan, "Öğlende yemek yemeseniz de ara öğün niteliğinde atıştırmalıklar yapmalısınız" dedi.

ÖRNEK BAYRAM MENÜSÜ
Öğünlerde az yağlı ve kalori nbsp;
içeriği yüksek olmayan sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme düzeni takip edilmesi gerektiğini ifade eden Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk bayramda dengeli beslenmek ve formda kalmak için şu önerilerde bulundu.
Kahvaltı +öğle:
gt; 1 Yumurta
gt; 2-3 dilim peynir çeşitleri
gt; 8-10 adet zeytin veya ceviz
gt; 1 porsiyon meyve
gt; 1 tatlı kaşığı bal veya reçel
gt; 2-4 dilim tam buğday ekmeği (börek, simit, poğaça gibi hamur işi ekmek yerine 1-2 gün tercih edilebilir)
Domates, salatalık, biber
Öğleden sonra alternatifleri:
gt; Ayran ve maden suyu + 2 porsiyon meyve (1 şeftali +1 armut gibi)
Dondurma veya sütlü tatlı + 15 fındık badem
gt; 1 kâse yoğurt + yulaf ezmesi + meyve
gt; 1 tost + 1 ayran
gt; 1 dilim kek + süt veya börek + ayran
Akşam:
gt; Izgara et, tavuk, balık seçeneklerinden biri
gt; 1 porsiyon zeytinyağlı sebze nbsp;Salata




Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...