Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yanlış beslenme bademcikleri büyütüyor

/ Kaynak: İHA
Yanlış beslenme bademcikleri büyütüyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, yanlış beslenmenin geniz eti ve bademciklerin aşırı büyümesine yol açtığını söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, geniz eti ve bademcik ameliyatları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de yapılan çocuk yaş grubu ameliyatlarının yüzde 75'inin geniz eti ve bademcik ameliyatı olduğunun bildirildiğini ifade eden Opr. Dr. Yusuf Şentürk, "Ameliyatların bu kadar sık yapılmasını nedenlerine bakıldığı zaman, kısa ve nispeten kolay komplikasyon oranının düşük olması, solunumun rahatlaması ve iştah değişiklikleri gibi birçok faydalı etkilerinin gözlenmesi bu nedenlerden bazılarıdır. Günümüzde ameliyat gerekçelerinin daha belirgin hale gelmesi ve antibiyotiklerin keşfi bademcik ve geniz eti ameliyat sıklığının giderek azalmasına sebep olmuştur. 1990'lı yıllarda çocukluk yaş grubu bu ameliyatların sıklığının tekrar artmaya başladığı görülmektedir. Bunun nedeni günümüzde yanlış beslenmeye bağlı geniz eti ve bademciklerin aşırı büyümesi sonucu tıkayıcı nedenli hastalıklar ön plana çıkmıştır. Bunun sonucu üst solunum yolu tıkanması, uyku bozukluğu, ağız solunumu, horlama ve uyku apnesi hastalıkları bu ameliyatın yapılmasının günümüzdeki en sık gerekçesidir" dedi.


"OPERASYON İÇİN BAŞLICA SEBEPLER"
Son yıllarda çocukluk yaş grubunda uyku apnesi giderek arttığına dikkat çeken Opr. Dr. Yusuf Şentürk, "Uyku apnesinin erken tanısı ve zamanında yapılan geniz eti ve bademcik ameliyatıyla hastalığın ciddi kalp ile damar akciğer ve beyinsel olumsuzlukları önlenebilmektedir. Okul çağı ve sonrasındaki yaş grubunda iltihabı nedenler ameliyat gerekçesi olarak ön plana çıkmakta ve bunlarda biri de tekrarlayan bademcik iltihaplarıdır. Bir yılda 7 veya 2 yıllık sürede yılda 5 veya 3 yıllık sürede en az 3 kez iltihap geçirme, bu esnada 38,5 dereceyi aşan ateş boyunda 2 santimetrelik lenf bezi olması ve boğaz kültüründe beta mikrobu üremesi koşullarından en az biri var ise bademcik ameliyatı gereklidir. Bademciklerde şişlik belirtilerinin 3 ay sürdüğü ve beraberinde boğaz ağrısının olduğu kronik enfeksiyon durumunda da bademcik ameliyatı gereklidir. Tüberküloz, bademcikte kanser şüphesi, durdurulamayan bademcik kanamaları ve ağız kokusu durumunda da bademcik ameliyatı önerilmektedir" diye konuştu.


"HASTALAR AYRI AYRI DEĞERLENDİRİLMELİDİR"
KBB Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, "Tek başına geniz eti ameliyatı gerekçesine bakıldığında ise hava yolunu tıkayan geniz eti büyümesine bağlı kalp- damar , akciğer ve beyinsel komplikasyonlar nedeni ile ayrıca tedaviye cevap vermeyen sinüzit ve sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları tek başına geniz eti ameliyatının gerekçeleridir. Eğitim ve ekonomik düzeyi iyi olan ailelerde geniz eti ve bademcik ameliyatı sıklığı daha fazladır. Eğitim düzeyinin yüksek olması, hastalığın etkilerinin daha iyi anlaşılmasına ve tedavinin daha doğru yapılmasına neden olmaktadır. Tıkanmaya bağlı gelişen belirtiler günümüzde geniz eti bademcik ameliyat gerekçesi arasında ilk sırada yer almakla birlikte iltihabi ve diğer nedenlerle de bu ameliyatlar yapılmaktadır. Her hasta ayrı ayrı değerlendirilmeli, hasta ve ailesi ile birlikte ameliyat kararı verilmelidir" şeklinde konuştu.

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...