Dr. Evrim Uçkunkaya: 'Ünlülerden etkilenen estetikçilere koşuyor'

Dr. Evrim Uçkunkaya: 'Ünlülerden etkilenen estetikçilere koşuyor'

SAĞLIK Haberleri

Dr. Uçkunkaya: "İnsanın aynaya baktığında görüntüsünden mutlu olması gerekir. Eğer bundan dolayı bir mutsuzluk yaşıyorsa estetik cerrahi devreye girer'

ZİYNETİ KOCABIYIK
Bir dönem sadece göz önünde olan sanatçıların yaptırdığı estetik müdahaleler, artık asgari ücretle çalışan kişilerin bile daha genç, daha iyi ve daha güzel görünebilmek için başvurduğu işlemler haline geldi. Bedeninde herhangi bir yerden memnun olmayanlar bütçesine göre bir yöntem seçerek rahatlıkla estetik bir müdahale yaptırabiliyorlar. Sadece yüzle kalmayıp vücudumuzdaki her organa yönelik bir estetik müdahalenin ortaya çıktığı günümüzde, estetik ameliyatlara ve botoks, dolgu gibi birçok yöntemi kapsayan medikal estetiğe talep neden bu kadar arttı? Estetik cerrahisi her isteyene yapılmalı mı? Hangi yaş grubunda hangi işlemler yapılmalı? Çoğu kişinin güzellik merkezlerinin kapısını aşındırmaya başladığı yaz dönemi öncesinde nbsp;"doğru estetik müdahale" yaptırılabilmesi için bu sorular Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Evrim Uçkunkaya'ya yönelttik. Opr. Dr. Uçkunkaya, estetik cerrahinin yanı sıra mikro cerrahi, el cerrahisi ve yanık cerrahisi konusunda da başarılı bir uzman. Uzun yıllar Almanya Köln'deki St.Agatha-Hospital'de mikro cerrahi ve el cerrahisi yapan Uçkunkaya, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye dönerek Acıbadem Maslak Hastanesi'nde çalışmaya başladı.
Gençliğe ve güzelliğe bu kadar düşkün hale gelmemizin ve belki de hiç düşünmeden bedenimize müdahale ettirmemizin sebebi nedir? Televizyon, internet gibi medya organlarının etkisi var mı? nbsp;
Bunun en önemli sebebi cerrahi ve cerrahi olmayan tekniklerin gelişmesiyle birlikte, çok kısa sürede gençlik ve güzellik vaat eden medikal estetik maddelerin kullanılmaya başlanması. Talebin artmasında elbette medyanın rolü büyük. İnsanlar televizyon, internet ve renkli magazinden çok etkileniyorlar. Öyle ki, hepimiz bazen gerçek olamayacak kadar güzel ve gösterişli görüntülere bile inanabiliyoruz. Bu görüntüler kişi de "ben de böyle görünmek istiyorum" duygusu uyandırıyor.
Ünlülere benzemek isteğiyle gelen var mı? Örneğin kadınlar için yüzünün güzelliğiyle Angelina Jolie, vücudunun güzelliği ile Jenifer Lopez "rol model" olarak alınır. Hatta bir yerde Kim Kardashian'a benzemek için 150 bin dolar harcayan bir erkekle ilgili haber okumuştum. nbsp;
Büyük bir çoğunluk ne istediğini bilerek gelir. Yalnız kafasında oluşturduğu bir fotoğrafla gelip "Ben bunu istiyorum siz ne düşünüyorsunuz?" diyenler de oluyor tabi. Onlara verebileceğim cevap "Hiçbir şey düşünmüyorum. Sizin ne istediğiniz önemli" oluyor. Tabii bir magazin ünlüsüne benzemek isteyenler de var. Bu şekilde talepleri olanlara bunun her zaman mümkün olmayacağını söylüyorum. Çünkü insanın vücut yapısında yaşadığı iklimin etkisi çok büyük. Kuzey Avrupa insanı ile Asyalı kişinin vücut özellikleri aynı olamaz. Ayrıca örnek gösterilen kişinin ırkı, DNA'sı, anası babası çok farklıdır. Öte yandan kendi ülkemize bile baktığınızda bölgeler arasında farklılıklar var. Gerçekten benzetebilmek için o insanı komple değiştirmek gerekir ki bu da mümkün değil.
Herkes elinde bir fotoğrafla gelmiyor herhâlde değil mi?
Elbette değil. Özellikle estetik cerrahide doğru hasta diye bir kavram var. Bize gelip "Aynaya baktığımda kendimi çok güzel buluyorum fakat göğüslerim büyük, bu benim iç dünyamı yansıtmıyor" diyen de var. İşte bu kişi doğru hastadır. İnsanın kendi organlarından memnun olması, kendi uzuvlarıyla mutlu ve barışık olması gerekir. Estetik ve rekonstrüktif cerrahi de bunu sağlamaya çalışır.
Operasyon için gelenlerin ruh hâline dikkat ediyor musunuz? Herkesi hemen ameliyat masasına mı yatırıyorsunuz? nbsp;
Operasyon yaptırmak isteyen kişiden önce kendinde hoşuna gitmeyen ve rahatsız edici bulduğu yerlerini anlatmasını isterim. Sonra oturup nelerin yapılabileceğini nelerin yapılamayacağını anlatırım. Hasta şikâyeti ile gelir biz ona iyi gelebilecek reçetesini veririz. Biz hastayı estetik ameliyat olmaya teşvik etmiyoruz, çünkü estetik ameliyatlar bir zorunluluk değildir. Hasta o kararı kendisi vermeli ve sorumluluğunu da kendisi almalıdır. Estetik cerrahların kapısını aşındıranların birçoğu bir başkasının yaptırdığı ve kendisine de aynı şeyin yakışacağını düşündüğü için gelenlerdir. Birçoğu da çevresindekilerin eleştirilerinden etkilenerek gelirler. Bunlar doğru hastalar değil. Kişi kendi problemini kendi iç dünyası ile içselleştirmeli, başkası ile kıyaslamamalıdır. Estetik cerrah hasta psikolojisini çok iyi gözlemlemeli ve gerekirse yardım alması için yönlendirmelidir. Yani hastanın ruhuna estetik lazımsa, bedenine yaptırması doğru değildir.
BAŞKASI OLMA KENDİN OL!
Opr. Dr.?Evrim?Uçkunkaya, "Bir magazin ünlüsüne benzemek için ameliyat olmak isteyenlere bunun doğru olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Bunlar doğru hastalar değil. Kişi kendini bir başkası ile kıyaslamamalı, estetik cerrah ise hastanın psikolojisini de göz önüne almalıdır" dedi. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...