Gut hastasına bitkisel protein serbest

Gut hastasına bitkisel protein serbest

SAĞLIK Haberleri

Klasik olarak, ayak başparmağında ani başlayan çok ağrılı ve kızarık şişlik olarak ortaya çıkan gut hastalığında beslenmenin önemli olduğu bildirildi

ZİYNETİ KOCABIYIK
Klasik olarak, ayak başparmağında ani başlayan çok ağrılı ve kızarık şişlik olarak ortaya çıkan gut hastalığında beslenmenin önemli olduğu bildirildi. 16. Ulusal Romatoloji Kongresi'nde gut hastalarına yönelik bilgi veren Kongre Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kiraz, ürik asit yüksekliğinin eklemleri etkilemesi sonucu oluşan gut hastalığında, ürik asiti yükseltecek yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, “Gut hastalarının sakatat, kırmızı et, kabuklu deniz ürünlerinden uzak durmaları gerekir. Buna karşılık belirli ölçüde süt ve süt ürünlerini tüketebilirler. Nohut, mercimek gibi protein deposu baklagiller rahatlıkla yenilebilir” dedi. 
UCUZ ŞEKERLEMEYE DİKKAT
Parmak ucunda başlayan iltihabın, ayak bilekleri, dizler, el bilekleri ve el küçük eklemleri de etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Kiraz, “Hem gut hastalığının oluşumunda hem de tedavi edildikten sonra yeniden ortaya çıkmasında şekerli gıdaların rolü büyüktür. Özellikle fruktoz adı verilen mısır şurubundan yapılmış çikolata, pasta ve bisküvitler öncelikle karaciğer yağlanmasına sebep oluyorlar. Buna bağlı olarak ürik asit yüksekliği ve kan yağlarında artış meydana geliyor. Bu da gut ataklarını artırıyor” dedi. Prof. Dr. Kiraz, gut hastalığının tedavisinde sadece beslenme düzenlemesinin yeterli olmadığını, ürik asit düşürücü ilaçların da kullanılması gerektiğini ifade etti. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...