Akciğerin en sinsi düşmanı: Koah

Akciğerin en sinsi düşmanı: Koah

SAĞLIK Haberleri

Geçmeyen öksürük, balgam çıkarma, nefes daralması, ayaklarda şişme bir tür akciğer iltihabı olan KOAH belirtisi olabiliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Solunum hastalıkları uzmanları, geçmeyen öksürük ve nefes darlığı yaşayanları KOAH konusunda uyarıyorlar.  Nefes yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ve ilerleyici bir hastalık olan KOAH'ın 40 yaş üstündeki her 5 kişiden birinde görüldüğünü söyleyen Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, “Çoğunlukla sigara içen kişilerde görülen hastalığın belirtileri olan geçmeyen öksürük, balgam ve nefes darlığı, sigara içiminin doğal sonucu düşünülmesi sebebiyle hastalar doktora gitmiyorlar. Sessizce ilerleyen KOAH akciğerleri bitiriyor. 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvuruyor” dedi.
BAŞ?SORUMLU?SİGARA
Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH'ın yılda 2.9 milyon ölüme neden olduğunu belirten Prof. Dr. Yorgancıoğlu, KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğunu söyleyerek, “Sigara içenler, içmeyenlere göre hastalığa daha fazla yakalanıyor ve hastalık daha ağır seyrediyor. KOAH sebebiyle kaydedilenlerin büyük bir bölümü de sigara içen kişiler.  Bunun yanındaAnadolu'da tezek dumanına, egzoz gazlarına ya da mesleki gazlara maruz kalmak riski artırmaktadır. Son yıllarda hareketsizliğin de KOAH sebebi olduğu ortaya çıktı” dedi.
KOAH'ın ilerleyici ve geriye dönüşü olmayan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yorgancıoğlu, ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye erken başlanırsa hastalığın o kadar az rahatsızlığa sebep olacağını belirterek, “Ne yazık ki, KOAH'lı hastalar ilk teşhis edildikleri anda genellikle akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş oluyorlar. Bunun nedeni öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetlerini ihmal etmeleridir. Hastalığın hafif dönemde teşhis edilmesi ile tedavi kolaylaşacak ve  hastalığın ilerlemesi durdurulmuş olacaktır” diye konuştu. 
Tek nefesle teşhis ediliyor
KOAH hastalığının kesin teşhisinin solunum testi ile yapıldığını söyleyen Prof. Dr.?Arzu Yorgancıoğlu, “Çok kolay uygulanan test sırasında derin bir nefesle alınan hava solunum test cihazının plastik borusu içinde çok hızlı bir şekilde üfleniyor. Çıkan değerlere göre teşhis konuluyor ve tedaviye başlanıyor. Erken teşhis için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırması gerekir. Uzun süredir öksürük, balgam ve en önemlisi nefes darlığı şikâyetleri olan sigara içen kişilerde KOAH riski yüksek olduğundan, bu kişilerin en kısa sürede solunum testi yaptırmaları gerekiyor.
BUNLAR VARSA DOKTORA GİDİN
? Geçmeyen öksürük
? Balgam çıkarma
? Kan tükürme
? Nefes darlığı
? Kalp yetmezliğine bağlı 
ayaklarda şişme

? Göğüste tıkanma
? Hırıltılı soluk alıp verme
KOAH'lı mutlaka egzersiz yapmalı
Türk Toraks Derneği GARD Temsilcisi ve Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu ise KOAH'da en sık görülen şikâyetlerin nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarması olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı sebebiyle harekette azalma ortaya çıkar. Nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastalığın ilerlemesine sebep olur, sakatlık ve ölüme yol açar. Yapılan çalışmalar haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH sebebiyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık yüzünden ortaya çıkan ölüm oranlarında %30-40 azalma saptanmıştır. Bu sebeple, hem hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir” dedi.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...