Beş kalp krizinden biri belirti vermiyor

Düzenleyen:
Beş kalp krizinden biri belirti vermiyor

SAĞLIK Haberleri

Damar tıkanıklığı, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği veya hipertansiyonu olan kişiler göğüste şiddetli ağrı, terleme gibi belirtiler olmadan da kriz geçirebilir…

ZİYNETİ KOCABIYIK

Halk arasında “gizli kalp hastalığı” olarak bilinen “Sessiz iskemi”,  kişilerin bilinen belirtiler oluşmadan kalp krizi geçirmesine sebep oluyor. Kalp damar tıkanıklarının yüzde 21’inde görülen bu durumun ancak rutin bir kalp kontrolü sırasında veya ani bir ölümden sonra tespit edilebildiğini söyleyen uzmanlar, efor anında göğüs ağrısı, göğüste yanma, sıkışma, nefes darlığı gibi şikayetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini bildiriyorlar. 
HAREKET ANINDA ORTAYA ÇIKIYOR
Kalp krizinin, kalp kasını besleyen koroner damarlarda, kan akımının azalmasına sebep olacak derecede darlık meydana geldiğinde ortaya çıktığını söyleyen Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Sönmez, “Kriz geçiren gizli kalp hastalarının dörtte biri hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor. Çünkü sessiz kalp hastalığı, kalpteki birçok rahatsızlığın belirti vermeden saklanmasına neden oluyor. Bunların başında da koroner damarlarda daralma geliyor. Normalde göğüste şiddetli ağrıya neden olan bu durum, sessiz kalp hastalarında sadece efor anında ve göğüste rahatsızlık hissi, tıkanma, baş dönmesi gibi hasta tarafından ciddiye alınmayan belirtiler ile ortaya çıkıyor” dedi.
HİPERTANSİYONU DA GÖLGELİYOR
Türkiye’de şu an 16 milyon hipertansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Sönmez, bu hastaların yaklaşık yüzde 25’inin sessiz kalp hastalığının belirti vermemesiyle hipertansiyon hastası olduğunun farkında olmadığını söylüyor. 

NASIL TEDBİR ALMALI?

¥ Ailesinde veya kendinde kalp, diyabet, hipertansiyon ve obezitesi olan 40 yaş üstü herkes EKG, kan tahlili ve efor testi yaptırmalıdır.
¥ Risk faktörü olmayanlar ise 35 yaşına kadar mutlaka bir kez şeker, kolesterol ve böbrek fonksiyon testlerini yaptırmalıdır. 
¥ Diyabetliler, kronik böbrek yetmezliği olanlar, koroner arter hastalığı olanlar, daha önce kalp krizi geçirmiş olanlar, hipertansiyon hastaları, fazla kilolular, kronik  bronşiti olan ve astımlı hastalar risk grubundadır.

Kalp hastası yürüsün ama koşmasın

Kalp ameliyatı geçiren kişilerin kilo almamak için düzenli spor yapması gerektiğini söyleyen Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, bu hastaların spor seçimlerini doğru yapmaları konusunda uyarıda bulundu. Açık kalp ameliyatlarında erken dönemlerde daha çok yürüyüş gibi sporların tavsiye edildiğini belirten Doç. Dr. Koçoğulları, "Kalp hastalığı için en tehlikeli sporlardan biri ani efor gerektiren sporlardır. Örnek futbol ya da ağır tempolu yürüyüş ya da koşu gibi. Bunlar aniden durup tekrar harekete geçmeye sebep olan bir sporlardır. Kalp, damar hastaları dinamik, düzenli şekilde efor sarf edilen sporları tercih etmelidir. Kalp, damar hastalarının yaptığı spor, belli bir tempoda süren aktiviteler olmalıdır. Ani efor gerektiren sporlardan kaçınılmalıdır" dedi. Doç. Dr. Koçoğulları kalp ameliyatı geçirenlerin soğuk havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerektiğini de ifade etti.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...