Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bacak ağrısı kalp krizi habercisi

Düzenleyen:
Bacak  ağrısı kalp krizi habercisi

SAĞLIK Haberleri

Kalp krizi ve felce giden sürecin ilk belirtilerinin, bacaklarda ortaya çıkabileceğini belirten Bakırköy Dr. Sadi Konuk Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Eğimtim Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Akgül, ağrı, şişlik, kaşıntı, kızarıklık ve varis şikâyetlerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bacaklardaki ağrı, şişlik, kaşıntı, kızarıklık ve varis şikâyetlerinin damar sertliği ve tıkanıklığının belirtisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Akgül, damar haritalama yöntemi ile bacaklardaki damar bozukluklarının ortaya çıkarılabildiğini vurguladı.
Bacaklardaki dolaşım problemlerinin 3 ana damar sisteminden kaynaklandığına işaret eden Prof. Dr. Akgül, “Bacaklarımızda temiz kanı kalpten alıp hücrelere taşıyan ve hücrelerin oksijenlenmesini sağlayan atardamar; kirli kanı tekrar kalbe yollayan toplardamar ve arada oluşan istenmeyen maddeleri dolaşıma katarak dışarı atan lenf damarları bulunmaktadır. Bacaklarda belirti veren veya vermeyen ama bazen ölüme kadar varan problemlere yol açan olaylar, bu üç damar sisteminin birinin veya hepsinin bozulması sonucu ortaya çıkar” dedi.
BALDIRDAKİ AĞRIYA DİKKAT
Yürürken baldır kısmında meydana gelen ve durduktan kısa bir süre sonra geçen ağrıların atardamarlardaki tıkanıklıkların ilk belirtileri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akgül, “Bacak damarlarındaki tıkanıklığın en önemli sebebi sigara, yüksek kolesterol, diyabet ve hareketsizliktir. Ancak unutmamak gerekir ki, bacak damarındaki tıkanıklık, beyni besleyen şah damarı ve kalbi besleyen atar damarlardaki daralmanın da bir göstergesidir. Kalp ve beyin damarlarındaki daralma ilerledikçe ölüm riski de artar” dedi. Prof. Dr. Akgül, “Bacak atardamarlarındaki daralmanın sonraki aşamasında ağrılar, istirahat halinde ve gece de artar” dedi.
VARİS DEYİP GEÇMEYİN
Toplardamar tıkanıklığının, kirli kanı yukarıya taşıyan damarların daralması veya pıhtı ile ani olarak tıkanması sonucu ortaya çıktığını ve zaman içinde yukarı doğru hareket edemeyen kanın bacak yapısına zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Akgül, “Toplardamarları tıkayan pıhtı, bacaktaki kan akımına engel olduğu için zamanla kılcal damarlar çatlar ve varisler meydana gelir.  Bacak şişer, yara oluşumuna kadar giden problemler ortaya çıkar. En tehlikelisi de Derin Ven Trombozu adı verilen kanın toplardamar içinde pıhtılaşması anlamına gelen DVT’ dir. DVT’de, pıhtılaşma sonucu bacak aniden şişer, morarır, aşırı ısınır ve ağrır; hareketi kısıtlanır” dedi. Prof. Dr. Akgül, uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak ayağın şişmesi, yorulma, ağrı, ağırlık duygusu, baldırlarda varislerin ortaya çıkması, özellikle ayak bileklerinde çok sayıda mavi- mor kılcal damar topaklarının oluşması, zamanla ayak bileğinde kahverengiye doğru giden koyulaşma, deride kalınlaşma, kabalaşma ve ayak bileği çevresinde yaralar oluşmasının, toplardamar bozukluklarının belirtileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akgül, tedavi edilmeyen DVT’de bacaklardan kopan kan pıhtısının akciğere giderek ölüme sebep olabileceğini de hatırlattı.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...