Kalp krizini ertelemek mümkün

Düzenleyen:
Kalp krizini ertelemek mümkün

SAĞLIK Haberleri

Birinci derecede yakınlarını kalp ve damar hastalıklarına bağlı sebeplerden kaybedenler risk altında. Ancak genetik yatkınlık olsa bile yiyip içtiklerinize dikkat ederek, stresi hayatınızdan uzak tutarak ve egzersiz yaparak hastalık riskinizi azaltabilirsiniz.

Tüm dünyada ölüme sebep olan sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları, anne karnından başlayarak her yaş grubunda görülüyor. Yeni doğan her bin bebeğin yaklaşık 8’i doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya geliyor. Geçmişte daha çok yaşlılarda görüldüğü kabul edilen kalp hastalıkları; beslenme, hareketsiz yaşam ve yoğun strese bağlı olarak artık gençlerde de ortaya çıkıyor. Kalp hastalıklarından korunmanın hayat tarzı değişiklikleriyle mümkün olduğunu söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler , “Genetik bir altyapı olsa bile doğuştan gelen kalp hastalıkları dışında kalan kalp ve damar problemleri, koruyucu tedbirler alınarak tamamen engellenebilir ya da ertelenebilir” dedi.    

GENETİĞİN ROLÜ AZ

Prof. Dr. Azmi Özler kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkışında çevresel faktörlerin genetikten önemli olduğunu belirtti. Pof. Dr. Özler, “Kalp damar hastalıkları açısından genetik geçiş önemlidir. Ancak bu faktör tek başına kalp hastalığına sebep olmaz. Ailesinde kalp hastası olmasına rağmen doğru beslenen, egzersiz yapan ve sigara kullanmayan kişilerde kalp hastalığı görülmeyebilir. Tam tersi, genetik geçişi iyi olan kişiler de düzensiz ve sağlıksız beslenir, hareketsiz yaşamı benimser ve sigara içerse kalp damar hastalığına yakalanma riski artar. Kalp damar hastalıklarından korunmak büyük oranda kişinin elindedir” dedi.

KALP DOSTU TAVSİYELER

¥ Fast food yiyecekleri tüketmeyin
¥ Karbonhidratı azaltın
¥ Kalorisi az bir kahvaltı ile güne başlayın
¥ Kolesterol dengenizi koruyun
¥ Şeker ve tuzdan uzak durun
¥ Tansiyon ve şeker probleminiz 
varsa mutlaka tedavi olun
¥ Her gün yarım saat yürüyüş yapın
¥ Düzenli uyku uyumaya çalışın
¥ Stresle baş etmeyi öğrenin
¥ Elektromanyetik alanlardan uzak durun

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...