Mesane kanseri artıyor

Düzenleyen:
Mesane kanseri artıyor

SAĞLIK Haberleri

Prostat kanserinden sonra erkeklerin en korkulu rüyası olan mesane kanseri, Türkiye’de dünya ortalamasından iki kat daha sık görülüyor…

Daha çok ileri yaşlarda ve erkeklerde görülen mesane kanserinin, 40 yaş altındaki genç nüfusta da artan oranlarda saptanmaya başladığı bildirildi. Türkiye’de dünya ortalamasının iki katı kadar daha sık görülen bu kanserin erken dönemde belirti vermediğini söyleyen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji AD Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. İlker Tinay,  “Herhangi bir zamanda idrarında kan gören kişilerin, olası mesane kanseri açısından ileri incelemeler için üroloji uzmanına başvurmaları önemlidir” dedi.

ASIL SUÇLU SİGARA

Ülkemizdeki erkeklerde saptanan kanserler arasında yüzde 8’lik oranıyla 3. sırada yer alan mesane kanseri hastalarınının neredeyse yarısının sebebi sigara kullanımı. Dr. Tinay, tütün ürünleri tüketenlerin, kullanmayanlara göre mesane kanseri gelişimi açısından 6 kat daha fazla risk altında olduğunu ifade etti. Herhangi bir belirti göstermeyen “sağlıklı” kişilerin, mesane kanserinin erken işaretlerini taşıyıp taşımadıklarını belirleyecek güvenilir bir testin olmadığını söyleyen Dr. Tinay, “En sık rastlanan hasta şikâyeti idrarda kan görülmesidir. İdrardaki kanamaya ağrı eşlik edebileceği gibi bu durum tamamen ağrısız da olabilmektedir. İdrarda kan görülmesinin yanında bu hastalıkla ilişkili olabilecek diğer bazı belirtiler sık idrara çıkmak, aniden başlayan idrara çıkma ihtiyacı veya idrar yapma sırasında ağrı olarak bildirilmektedir. Bu belirtiler başka ürolojik hastalıklarda da görülebildiği için kişi tarafından pek dikkate alınmaz ve hastalar biraz geç kalarak doktora ulaşır” diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...