Kalp krizi geçiren hastayı dondurarak kurtardılar

Düzenleyen:
Kalp krizi geçiren hastayı dondurarak kurtardılar

SAĞLIK Haberleri

Doktorlar, kalp krizi geçiren ve 50 dakika kalbi duran hastanın beyin fonksiyolarını, vücut ısısını düşürerek korudu.

İstanbul’da yaşayan 55 yaşındaki Remzi Sönmez yaklaşık 2 ay önce, eşiyle kahvaltı ederken aniden fenalaştı ve yere yığıldı. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan Sönmez’e müdahale etmeye çalışan eşi ambulansı aradı. Hemen hastaneye kaldırılan ve kriz sebebiyle beynine bir süre oksijen gitmeyen Sönmez’in beyninin hasarlanması, ilginç bir yöntemle önlendi. Doktorlar Sönmez’in beyin hücrelerinin ölümünü engellemek için vücut ısısını kontrollü bir şekilde düşürdü. Tedavi amaçlı yapılan ve “terapötik hipotermi” adı verilen vücut dondurma işleminin ardından Sönmez bir süre sonra gözlerini açtı. Benzer durumdaki hastaların yüzde 75’inin hayatını kaybettiğini söyleyen Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Candan, Remzi Sönmez’in beyin hücrelerinin daha fazla yara almasının bu sayede önlendiğini belirtti. Yavaş yavaş iyileşmeye başlayan Remzi Sönmez, önce etrafındakileri tanımaya, ardından kaslarını hareket ettirmeye ve son olarak da konuşmaya başladı. 
DÖRT HASTADAN 3’Ü ÖLÜYOR
Uzun süre beynine oksijen gitmeyen hastaların yüzde 75’inin hayatını kaybettiğini, geri kalan yüzde 25’inin ise kurtulsa bile vücudunda önemli sakatlıklar kaldığını anlatan Prof. Dr. Candan “Remzi Bey bize geldiğinde kalbi atmıyordu. İlk müdahalede bulunduk. Bize gelene kadar geçen zaman 15 dakikadan fazlaydı. Bu süre beyin için önemli bir kayıptı. Hastaya 35 dakikadan fazla kalp masajı yaptık. Israrla kalbi çalışmadı. 35. dakikada kalbi çalıştırmayı başardık. Anjiyo yaptıktan sonra beyni korumak amacıyla 24 saat boyunca vücut ısısını 32-33 dereceye düşürdük. Sonraki 16 saatte de yavaş yavaş ısıttık. Bu tedavi yönteminde kısmen zarar görmüş ama tamamen ölmemiş beyin hücrelerini sağ tutmak amaçladık. Beyin oksijenle besleniyor. Vücut ısısı düşünce beyin hücreleri daha az enerji harcıyor ve dolayısıyla sağ kalımları artıyor” dedi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...