Hepatitten kurtulmak için aşılanın

Düzenleyen:
Hepatitten kurtulmak için aşılanın

SAĞLIK Haberleri

Henüz koruyucu aşısı olmayan Hepatit C ile ilgili sevindirici bir haber de, yeni geliştirilen ilaçlarla neredeyse yüzde yüz oranında kalıcı tedavi başarısı elde edilebiliyor olması.

ZİYNETİ KOCABIYIK

En basit tarifiyle karaciğerin iltihaplanması olan hepatitler, karaciğer sirozu, kanser ve karaciğer yetmezliğine bağlı olarak yılda 1,3 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. Uzmanlar hepatitten korunmanın en etkili ve ucuz yolunun aşılanma olduğunu vurguluyorlar.
SOSYAL BİR PROBLEM
Türk Gastroenteroloji Derneği, Dünya Hepatit Günü’nde bir farkındalık etkinliği gerçekleştirdi. Beşiktaş Meydanı’nda  kurulan çadırda vatandaşlar hepatit hastalığı ile ilgili bilgilendirildi. Hepatitlerin hem sağlık hem de sosyal bir problem olduğunu vurgulayan Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Birol Özer,  A, B, C, D ve E olmak üzere 5 çeşit hepatit virüsünün olduğunu belirterek “En sık görülen tip olan Hepatit A virüsü vücuttan dışkıyla atıldığından, iyi yıkanmayan sebze ve meyeler, tuvalet sonrasında ellerin iyi yıkanmaması, içme sularının temiz olmaması sonucu bulaşır. Temizlik kurallarına uyarak ve aşılama ile Hepatit A’dan korunmak mümkündür. Hepatit A virüsü çoğunlukla çocukluk döneminde alınır. Ülkemizde Hepatit A aşılarının Bakanlık tarafından çocukluk çağında ücretsiz olarak yapılması sayesinde Hepatit A’ya bağlı sarılık  ölümlerin önüne büyük oranda geçilmiştir” dedi. 
DİŞ FIRÇASINDAN GEÇİYOR
Ülkemizde her 100 kişiden 4’ünün kanında AIDS’ten 100 kat daha bulaşıcı bir virüs olan Hepatit B virüsünün bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özer “Hepatit B virüsü insandan insana kan ya da vücut sıvılarına temasla bulaşır. Batı Avrupa’da enfeksiyonların büyük bölümü hasta kişiyle iğne ve enjektör paylaşımı yoluyla bulaşır. Asya ve Orta Doğu’da HBV en yaygın olarak anneden çocuğa geçer. Diğer bulaşma yolları ise virüsü taşıyan kişilerin diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaların ortaklaşa kullanılması ve dövme yaptırmaktır” diye anlattı. Virüs  bulaşan kişilerin yüzde 15-25’inde virüsün çoğalma hızının yüksek olduğunu  ve  karaciğer hastalığı geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özer  “Virüs yüküne bağlı olarak genç yaşta virüsü alanlarda 15-20 yılda, ileri yaşta alanlarda 7-8 yıl içinde, siroz ortaya çıkar. Korunmanın en etkili yolu Hepatit B aşısı yaptırmak ve virüs bulaşmasını engellemektir. Henüz kronik hepatit B virüsünü kandan tamamen temizleyen bir tedavi şekli yoktur. Sadece virüsün hastalığa yol açmasını engelleyen ilaçlar mevcuttur” dedi.
HEPATİT C, BELİRTİ VERMİYOR
Henüz aşısı olmadığı için kişisel korunma yöntemlerinin etkili olduğu Hepatit C’nin karaciğer yetmezliği ve sirozun en önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özer “Virüs kan ve kan ürünleri ile bulaşır” dedi. Virüsü alan Hepatit C’li hastalarda herhangi bir belirti olmadığını ancak bazı hastalarda hâlsizlik, yorgunluk, bulantı, kas eklem ağrısı ve kilo kaybı oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Özer “Tedavi edilmeyen hastalarda uzun yıllar sonra sirozun gelişir. Sirozlu hastalarda da başlangıçta herhangi bir belirti yokken, ileri dönemde ise  karında şişme, kol ve bacaklarda incelme, ciltte sararma, morluklar, kanamaya eğilim, nefes darlığı, aniden gelişen şuur değişikliği ve koma hâli görülür” şeklinde konuştu. 

HEPATİTLE ANNE OLMAK MÜMKÜN MÜ
Hepatit B’li kadınların anne olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Birol Özer “Ancak anne adayının doktor takibinde olması gerekir. Gebeliğinin son aylarında gerekirse hepatit B için tedavi alması ve doğumun hemen ardından bebeğin aşılanması gerekir” dedi. Prof. Dr. Özer, Hepatit C’li anneden bebeğine hastalık bulaşma riskinin ise yüzde 5 olduğunu bildirdi. 
HEPATİT C’DE YÜZDE YÜZ BAŞARI
Hepatit C tedavisinde son yıllarda geliştirilen yeni ilaçlarla tedavide yüzde 95-100’ye yakın kalıcı başarılar elde edildiğini söyleyen Prof. Dr. Özer “Ağızdan tablet olarak kullanılan yeni ilaçlarla yapılan tedavi 12-24 hafta sürüyor. Yeni geliştirilen ilaçlar Temmuz 2016 itibarıyla da ülkemizde kullanılmaya başladı. Bu ilaçların bedeli Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ücretsiz olarak karşılanıyor” diye konuştu.  

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...