Sırt ağrısı omurga tümörü olabilir

Sırt  ağrısı  omurga tümörü olabilir

SAĞLIK Haberleri

Günlük hayatta en sık karşılaşılan ağrılardan biri olan bel ve sırt ağrısı her zaman masum olmayabilir. Uzmanlar dinlenmeyle geçmeyen, şiddeti giderek artan ağrılara karşı uyanık olmak gerektiğini söylüyorlar.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Her insan hayatında birkaç defa mutlaka bel ya da sırt ağrısı ile karşı karşıya kalıyor. Çoğu zaman ağır kaldırma, ters bir hareket ya da üşütmeye bağlı olarak ortaya çıkan sırt ağrısının omurga tümörü belirtisi olabileceğini söyleyen Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Seyit Ali Gümüştaş, “Harekete bağlı olmayan, giderek şiddetlenen, geceleri artan sırt ağrınız varsa mutlaka bir uzmana görünün” dedi.

HEPSİ KANSER DEĞİL
Omurgayı etkileyen her tümörün kanser olmadığını ifade eden Doç. Dr. Gümüştaş, tümörün oluşturacağı sağlık problemlerinin iyi huylu ya da kötü huylu olmasına bağlı bulunduğunu belirterek, “İyi huylu bir tümör kanser değildir. Ancak ağrıya ve omurga üzerinde hasara sebep oluyor veya sinirlere baskı oluşturuyorsa, çıkarılması gerekebilir.  Kötü huylu tümörler ise komşu sağlıklı dokulara, akciğere, karaciğer gibi organlara sıçrayabilir. Bunlar hayatı tehdit eden kanserlerdir” dedi.

BAŞKA ORGANLARDAN SIÇRAYABİLİR
Tümörler omurganın kendi dokusundan kaynaklanabileceği gibi vücudun başka kanserli organlarından da omurgaya sıçrayabiliyor. Özellikle akciğer ve karaciğer kanserlerinin omurgaya sıçradığını belirten Doç. Dr. Gümüştaş, “Vücudun herhangi bir yerinde kansere yakalanmış tüm hastaların yüzde 40'ından fazlası, hayatları boyunca kanserin omurgalarına yayılmasını yaşayacaktır. Omurganın kendi dokusundan kaynaklanan tümörler daha azdır” diye anlattı.
Belirtilerinin sık görülen durumlara benzemesi sebebiyle omurga tümörlerinin çoğu zaman gözardı edilebildiğini söyleyen Doç. Dr. Gümüştaş, tümörden şüphelenen hekimin yönlendirmesi ile röntgen, MR ya da BT ille teşhis konulabildiğini, tümör tipini belirlemek için biyopsi yapılabileceğini ifade etti.

TEDAVİSİ CERRAHİ
Tedavinin cerrahi, radyoterapi ve ilaç tedavisi ile yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Gümüştaş, “Özellikle kötü huylu tümörlerde, büyüyen tümörün sinirlere baskı yaparak felç riskini artırması söz konusu olduğundan, felci engellemek amacıyla omuriliğin etrafı tamamen boşaltılarak omurgayı sabitlemek için vidalama yapılır. Tümüyle çıkarılamayan tümörlerin kalıntılarını ortadan kaldırmak için operasyonu takiben veya ameliyat edilemez tümörleri tedavi etmek için radyasyon uygulanabilir. Bazı vertebral tümörler için ilk basamak tedavi olabilir. Radyasyon tedavisi, ameliyat çok riskli olduğunda yalnızca ağrıyı hafifletmek için de kullanılabilir” diye anlattı.

Bacak ve kollardaki uyuşmayı ihmal etmeyin
Sırt ağrısının birçok sebebi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Seyit Ali Gümüştaş, çoğu sırt ağrısına bir tümörün yol açmadığını belirterek omurga tümörlerinde erken teşhis ve tedavi önemli olduğu için, doktora şu bilgileri vermenin önemli olduğunu söyledi.
¥  Ağrı kalıcı ve ilerleyici mi?
¥  Herhangi bir harekete bağlı olmadan mı meydana geliyor?
¥  Geceleri daha da kötüleşiyor mu?
¥  Daha önce kanser geçirdiniz mi?
Aşağıdaki durumlarda hemen tıbbi yardım alın:
¥ Bacaklarınızda veya kollarınızda ilerleyici kas zayıflığı veya uyuşma varsa
¥ Bağırsak veya mesane fonksiyonundaki değişiklikler olduysa (kabızlık, ishal gibi)

SIK SIKDÜŞMEYE Mİ BAŞLADINIZ?
Omurga tümörlerinin tümör tipine bağlı olarak farklı oranlarda ilerlediğini ve buna bağlı belirtiler verdiğini anlatan Doç. Dr. Gümüştaş, sırt ağrısına eklenen şu belirtilere karşı uyanık olmak gerektiğini söyledi:
¥  En sık görülen şikâyet sırt ağrısıdır. Sırt ağrısı istirahat ile hafiflemediği gibi geceleri daha şiddetli olabilir.
¥  Bel ağrısına bacak ağrısı, bacakta çekme eklenebilir.
¥  Yürüme zorluğu gelişir. Buna bağlı olarak bazen düşmeler meydana gelebilir.
¥  Omuiliğin çevresindeki tümör dokusu idrar ve dışkı kontrolünü de olumsuz etkiler.
¥  Kol ya da bacağın bir kısmını ya da tümünü etkileyen felç gelişebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...