Kekemelik yavaş yavaş iyileşir

Düzenleyen:
Kekemelik yavaş yavaş  iyileşir

SAĞLIK Haberleri

Tedavisi uzun süren çocuğa yakın çevresinin daha anlayışlı davranması ve konuşma bozukluğunun vurgulanmaması gerekir.

Ziyneti Kocabıyık

Kekemeliğin yanlış konuşma alışkanlığı olduğunu ve genellikle  2 ila 5 yaş civarında belirgin olarak ortaya çıktığını ifade eden söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa “Tedavisinde ilk aşamada tam bir iyileşme ya da hızlı çözümden bahsetmek mümkün değildir. Biraz sabırlı olmak çocuğun üzerine fazla gitmemek gerekir” dedi. Ailenin davranışlarının çocuğun kekemeliğini daha da artırdığına işaret eden Yaşa, çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğini şöyle dile getirdi:

YAPMAYIN: Kekeleyen kişi akıcı konuşmadığının farkında olmayabilir. Böyle bir durumda akıcılık bozukluğuna dikkati çekmemek gerekir. ‘Dur ve tekrar söyle’, ‘Konuşmaya başlamadan önce nefes al, düşün’, ‘daha yavaş ol’ ya da ‘Biri mi kovalıyor?’ gibi yorumlar durumu çözmeye yardımcı olmayacaktır. 

YAPIN: Nasıl anlattığına değil ne anlattığına odaklanın. Onu dikkatle, sabırla dinleyin.

YAPMAYIN: Eğer konuşmasına bağlı olarak üzüldüğünü gözlüyorsanız onu eleştirmeyin. 

YAPIN: Konuşma güçlüğü içinde olduğunu fark edip anlayışla karşıladığınızı destek olacak şekilde hissettirebilir ve söyleyebilirsiniz. ‘Bunu söylemek biraz zor oldu gibi’, ‘Bunlar olabilir’ ya da ‘Bazen konuşurken güçlük çekebiliriz’ gibi yorumlar kişinin kekemelikle daha iyi bir şekilde başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...