Kalp cerrahisi için yerli malzeme üreteceğiz

Kalp cerrahisi için  yerli malzeme üreteceğiz

SAĞLIK Haberleri

Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Akar “Millî üretime destek kapsamında kalp ameliyatında kullanılan malzemelerden yapay kalbe kadar birçok ürünün Türkiye’de üretilebilmesi için çalışma yapıyoruz” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Tıbbi Cihaz Yerelleşme Projesi” kapsamında  tıbbi sarf malzemeleri, cerrahi el aletleri ve görüntüleme cihazlarının Türkiye’de üretilmesine bir destek de Türk  Kalp Damar Cerrahisi Derneği’nden geldi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Akar, derneğin Aselsan ve bir yerli üretici firma ile protokol imzaladığını belirterek, “Kalp cerrahisinde kullandığımız medikal malzemelerin bazıları üretilebiliyor ama bazılarını yurt dışından almak zorundayız. Yurt dışından gelen ürünleri ülkemizde üretebilmek için dernek olarak destek vereceğiz.  Hem üretilecek yeni cerrahi malzemeler için bilimsel destek vermek hem de üyelerimizin buluşlarını üretime geçirmek için ortak çalışma yapacağız. Amaç, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak, Türk fikirlerinin de dünyada kullanılır olduğunu görmek istiyoruz” dedi.

YAPAY KALP YAPABİLİRİZ
Türkiye’nin kalp cerrahisinde kullanılmak üzere yurt dışından ithal edilen medikal malzemelerin hepsini üretme kabiliyetine sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akar, “Hastalara taktığımız kanüllerden kalp akciğer makinesinin oksijanatörüne, yapay kalbe kadar yapılabilecek çok şey var. Ancak mühendislerle doktorlar bir araya gelemiyorlar. Az sayıda biyomedikal mühendisimiz var ve büyük çoğunluğu da yabancı firmalar için çalışıyorlar. Amacımız, onları içimize alıp, kalp cerrahları olarak ihtiyaçlarımızı anlatmak, genç meslektaşlarımızdan gelecek fikirleri onlara anlatıp, yeni ürünler geliştirilmesine yardımcı olmak” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...