Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Koruyucu aspirini ezbere kullanmayın

Koruyucu aspirini ezbere kullanmayın

SAĞLIK Haberleri

Düşük doz aspirinin kalp krizi ve felçten koruyucu etkilerinin bilimsel olarak ispatlandığını belirten Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Reyhan Küçükkaya, ancak aspirin kullanma kararının ve dozunun doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Risk grubu dediğimiz sigara içen, hareketsiz bir hayat sürdüren ve obez kişilerin, kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanların mutlaka düşük doz aspirin kullanması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Küçükkaya, “Ama kalp ve damar hastalığı riski olmayan kişilerde aspirinin kanama etkisi faydadan çok zarara yol açabilir. 65 yaş üstünde kontrolsüz aspirin kullanımının mide kanamalarını artırdığı gösterilmiştir. Aspirin alacak her hastanın kullanmaya engel bir durumunun olup olmadığı araştırılmalıdır”dedi.

UNUTMAYIN!
¥ Başka kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa
¥ Aspirinle birlikte nonsteroid antienflamatuvar ilaç olarak adlandırılan ağrı kesici ilaçlar kullanılıyorsa
¥ Kanı sulandıran yiyecekler çok fazla tüketiliyorsa dikkatli olmak gerekir.

KİMLER ALMALI?
¥ Risk faktörlerinden bir ya da birkaç tanesine sahip olanlar.
¥ Kendisi kalp krizi ya da inme geçirmişse, stent takılmışsa, ailesinde erken yaşta 50-55 yaş altında kalp krizi veya felç geçirenler fazlaysa, yine ailede kalın bağırsak, meme, prostat kanserlerinin görülme sıklığı yüksek olanlar doktoruyla konuşarak aspirin kullanımına ya da dozuna birlikte karar vermelidir.

KİMLER DİKKATLİ OLMALI?
¥ Geçirilmiş bir mide ve bağırsak hastalığı olanlar
¥ Kanama eğilimi yüksek olanlar, pıhtılaşma bozukluğu olanlar
¥ Karaciğer bozukluğu olanlar

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...