Antibiyotiklerin yarısı yanlış kullanılıyor

Düzenleyen:
Antibiyotiklerin yarısı yanlış kullanılıyor

SAĞLIK Haberleri

Aile hekimlerinin reçetelerinin yarısını antibiyotikler oluşturuyor. Bitirilmeyen ilaçların büyük bölümü de antibiyotik....

ZİYNETİ KOCABIYIK

Antibiyotik direncine bağlı olarak Avrupa’da yılda 25 bin ölüm meydana geldiğini belirten İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde antibiyotik direncinin en yüksek düzeyde bulunduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye’de aile hekimliği reçetelerinin yarısında antibiyotiğin yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Balık “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, alınan bütün tedbirlere rağmen hâlâ antibiyotiklerin yüzde 50’sini yanlış ya da gereksiz kullanıyoruz” dedi. 12-18 Kasım’ın Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Balık “Bakteriler, direnç geliştirdiklerinde, benzetmek gerekirse hiçbir silah ile yok edilemeyen, uzay filmlerindeki hilkat garibesi canavarlara dönüşmektedir. Yani hiçbir antibiyotikle yok edilemeyen ‘canavarlaşmış’ bakterilerin sayısı her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

ANTİBİYOTİK ARTMAZ

Çalışmaların ülkemizde evlerde saklanan ve reçetede belirtildiği gibi kullanılmadığı için arta kalan ilaçların toplamının 1 milyar TL’yi geçtiğini ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Balık “Bunların içinde antibiyotikler ilk sırayı alıyor. Hâlbuki şikâyetler geçse bile antibiyotik tedavisine sonuna kadar devam edilmelidir. Yani antibiyotiklerin artması ve evde saklanması normal değildir. Artan ya da kullanılmayan antibiyotiği, sonra tekrar kullanmak, başkasına vermek ve hatta çöpe atmak doğru değildir” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...