Marmara’nın süte alerjisi var
SAĞLIK Haberleri
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl koordinatörlüğünde yapılan araştırmada, Türkiye’de besin alerjisinin bölgesel farklılıklar gösterdiği, Ege ve Marmara’da daha çok “süt alerjisi”ne rastlanırken Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde “yumurta alerjisi”nin sık görüldüğü tespit edildi.
ZİYNETİ KOCABIYIK
Yaklaşık iki yıl süren ve bin 248 besin alerjili çocuk üzerinde yapılan çalışmada, özellikle çocuklarda, astım ve egzamadan büyüme geriliğine, hatta ölüme kadar varan besin alerjisinin, türünün şehirlere göre farklılık gösterdiği saptandı. Besin alerjisinin coğrafi özellikler taşımasının başlıca sebebinin, kişilerin beslenme alışkanlıklarının ve besinin işlenme, pişirilme şeklinin farklı olmasından kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Bingöl “Besin alerjisi olan çocuklarda tespit ettiğimiz belirtiler, iştahsızlık, kusma, dışkı değişiklikleri, egzama, astım ve büyüme geriliğidir. Bunlar son derece önemlidir. Besin alerjisi, hayati problemlere yol açabilir” dedi.