Kök hücre tedavisini ileri götüren metodu buldu

Kök hücre tedavisini ileri götüren metodu buldu

SAĞLIK Haberleri

Parkinson, Alzheimer gibi yaşlılık hastalıkları ve metabolik hastalıkların tedavisinde kullanılacak kök hücrelerin üretimini daha kolay ve güvenilir hâle getiren yöntemler keşfeden Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tamer Önder, yaptığı çalışmalarla bu yılki Sabri Ülker Bilim Ödülü’nü almaya hak kazandı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Kanser ve kök hücre alanında dünyaca ünlü bilimsel dergilerde yayınlanmış pek çok makalesi ve patenti bulunan Doç. Dr. Önder, laboratuvar çalışmalarını kişiye özgü uyarlanmış kök hücrelerin üretim teknolojileri üzerine gerçekleştiriyor. Japonya’da kök hücre ile sarı nokta gibi retina hastalıklarının tedavisinin klinik çalışmalarda denendiğini anlatan Doç. Dr. Önder “Bunun için genetiği ve bağışıklık sistemi uyumlu bir kişiden deri hücresi alıyoruz. O hücreleri laboratuvarda büyütüyoruz. Daha sonra bunlara 4 tane genetik faktör ekliyoruz. 3-4 hafta içinde deri hücresi kök hücreye dönüşüyor. Şu andaki problem çok az sayıda kök hücre oluşması. Biz çalışmamızda kök hücreleri daha kolay ve güveniler yoldan elde edebilecek metotlar geliştirdik. Kimyasallar bulduk” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...