Hayatın ilk 36 saati çok önemli

Hayatın  ilk 36 saati çok önemli

SAĞLIK Haberleri

Her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleştiği ülkemizde, her bin bebekten 3’ü spina bifida, yani ayrık veya açık omurga ile dünyaya geliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bir başka deyişle, Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 600 bebek spina bifida ile doğuyor. Spina bifidalı bebeklerin doğumdan sonraki ilk 36 saat içinde mutlaka ameliyat edilmeleri gerektiğini söyleyen Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Özek “Erken müdahale, büyük bir anomaliyle doğan bebeğin ileride daha az zarar görmesi ve uzun vadeli riskleri azaltması için gereklidir” dedi. Omuriliğin bebek anne karnında gelişirken katlanma sürecine girdiğini, kağıt gibi düz olan omuriliğin hamileliğin birinci ayının sonunda yavaş yavaş kendi üstüne katlanıp tüp şeklini aldığını belirten Prof. Dr. Özek “Bu işlem yarıda kalır ve omurilik kapanamazsa, “spina bifida” olarak tanımlanan anomali oluşuyor. Kısmi felç, ayaklarda yürümeyi engelleyecek kadar şiddetli bozukluklar, beyinde sıvı toplanması, kamburluk, böbrek fonksiyonlarda bozulmaya sebep olan mesane problemleri, idrar ve büyük tuvaletini kaçırma gibi ciddi sosyal problemler oluşturabildiği için bu bozukluğu erken dönemde tedavi etmek  hayati öneme sahiptir” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...