Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yapay zekâdan kanser tedavisi

Yapay zekâdan kanser tedavisi

SAĞLIK Haberleri

Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi (MÜKKAM) karaciğer kanserinin erken teşhis ve tedavisinde yapay zekâ kullanarak geliştirdiği yazılımla tarihe geçmeye hazırlanıyor. İki sene zarfında tamamlanması planlanan çalışmalar sona erdiğinde dünyada ilk defa karaciğer kanserinin teşhis, takip ve tedavisini yapay zekâ yapacak.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Yöntemle ilgili bilgi veren Maltepe Üniversitesi Kanser ve Kök Hücre Araştırma Merkezi Müdiresi Prof. Dr. Ranan Gülhan Aktaş, kanserin oluşumunda önemi teshit edilmiş 84 geni incelediklerini, bu süreçte kanserli hücrelerin davranış ve değişimini takip ettiklerini söyleyerek “Salgılarındaki değişimi, proteinleri, hücrelerin yağ salgılayıp salgılamadıklarını inceliyoruz. Çok yönlü sayısal veri elde ediyoruz. Söz konusu veri tabanından yola çıkarak değişimler arasındaki ilişkileri formüle ediyoruz. Bütün bu sonuçları bir yazılıma dönüştürüyoruz. Karaciğer kanserinde böyle bir yazılım henüz dünyada yok” dedi.
 Geliştirilen yazılımla kişiye özgü tedavilerin de sistem tarafından oluşturulacağını dile getiren Prof. Dr. Aktaş, kanserin her vücutta farklı seyretmesi sebebiyle kişiye has tedavinin kanseri yenmede en kritik mesele oluğunu belirterek “Geliştirdiğimiz metodun ana hedefi kişiye özel tedavi modellerini oluşturarak hastaya uygun bir tedaviyi tavsiye etmek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...