500’üncü böbrek naklini pasta keserek kutladılar

500’üncü böbrek naklini pasta keserek kutladılar

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’nin en çok kadavradan organ naklini gerçekleştiren merkezlerinden Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı çatısı altında 500. böbrek naklini yapıldı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

500. böbrek nakli ameliyatı diyabet sebebiyle son dönem böbrek yetmezliği gelişen ve diyalize mahkum olan 22 yaşındaki Ayşe Bahar’a yapıldı. Prof. Dr. Yarkın Kâmil Yakupoğlu,  Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, Prof. Dr. Ender Özden ve Dr. Yakup Bostancı’dan oluşan ekip Ekip 500. nakili pasta keserek kutladı. 

LAPAROSKOPİK NAKİLDE DÜNYAYA ÖRNEK
Ülkemizde iki binden fazla hastanın böbrek beklediğini söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi  Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yarkın Kâmil Yakupoğlu “Organ bekleyen hastalarımıza en etkin çözüm, beyin ölümü gerçekleşmiş kadavra vericilerden elde edilen organları nakletmektir. Türkiye’deki bir çok merkezden farklı olarak nakillerimizin yüzde 65’i kadavra vericilerden elde edilen organlarla gerçekleştirilmektedir. Türkiye genelinde ise bu rakam yaklaşık yüzde 20’ler civarındadır. Bunun yanında merkezimiz hem verici hem de alıcı ameliyatlarının laparoskopik metotla yapılabildiği Türkiye’deki tek ve dünyadaki sayılı merkezlerden biridir” dedi.

ANNESİNDEN ALDI
Merkezdeki 500. böbrek nakli diyabet sebebiyle son dön böbrek yetmezliği gelişen ve diyalize mahkûm olan 22 yaşındaki Ayşe Bahar’a yapıldı. Kadavradan uygun böbrek çıkmayınca bir süredir diyaliz makinesine bağlı olarak yaşamak zorunda kalan Ayşe’ye annesi böbreğini verdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...