Alzheimer ve Demans Hastalarının diş tedavisi ertelenmemeli!

Düzenleyen:
Alzheimer ve Demans Hastalarının diş tedavisi ertelenmemeli!

SAĞLIK Haberleri

Ağız sağlığı ve diş bakımı, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkes için büyük önem taşımaktadır. Fakat yaşı ilerlemiş, özellikle alzheimer ve demans gibi hastalıkları yaşayan kişilerde ağız sağlığı daha büyük önem kazanarak, diş tedavileri hastalığın teşhisinden hemen sonra geciktirilmeden bir an önce yapılmalıdır.

Peki yaşlılarda diş bakımı nasıl olmalıdır? Alzheimer ve demans hastalarında diş tedavileri nasıl yapılmalıdır? Sorularının yanıtları ve çok daha fazlasını, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Yalçın, tüm detayları ile açıkladı.

Sağlıklı Ağız, Özgüveni Artırıyor…
Prof. Dr. Serhat Yalçın, “Fonksiyonel işlevlerinin yanı sıra, psikolojik ve özgüven açısından da, diş sağlığı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, ağız ve diş sağlığı, çok küçük yaşlardan itibaren kişilerin önemsediği, konuyla ilgili gereken önlemleri aldığı bir alan olmalıdır. 
Yaşlılık dönemine ulaşıldığı yıllarda, insanlar diş sağlığını ihmal edebiliyor. Aksine, yaşam kalitesini yüksek seviyelerde tutmak amacıyla, yaş almış kişiler, ağız bakımına daha fazla vakit ayırmalı, böylece kendinken küçük olan, kendini idol olarak gören kişiler için doğru model olmalıdır” yorumunda bulundu.

Hastaların Yakınlarına Büyük Görevler Düşüyor!
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın,  “Demans ve alzheimer hastalarında, hastalığın ilerlemesinin ardından, diş tedavilerinin gerçekleşmesi çok zor bir hal alabiliyor. 
Bu tür hastalıkları yaşayan kişilerin yakınları, bu hastaların ağız sağlığını korumasına yardımcı olmalıdır. Rutin diş bakımlarını gerçekleştirmelerini sağlayarak, ağız hijyenlerini de kontrol altında tutmalıdır.
Diş ile ilgili sağlık problemi yaşayan hastalar, çürüğü, sızlaması, ağrısı olan hastalar, normalde olduklarından daha hırçın ve sinirli davranabilirler. Bu nedenle sorun hemen tespit edilmeli ve tedavileri zaman kaybetmeden gerçekleştirilmelidir” sözlerini ifade etti.

Kullanımı Artan Protezler İyi Temizlenmeli
Yalçın, “Demans, alzheimer vb. hastalıklar, çok büyük oranda yaşı ilerlemiş kişilerde görülmektedir. Yaş ilerledikçe, dişlerin kökleri açığa çıkar. Bahsedilen köklerin üzerlerini kaplayan mine tabakası artık olmadığı için, açığa çıkan kök yüzeyleri çürük oluşmasına daha da meyilli bir hal alır.
Bu hastalarda diş tedavileri hastalığın ileri evrelerinde çok zorlaşmaktadır. Hastalar koopere olamazlar. Diş tedavilerinin sedasyon veya genel anestezi altında yapılması gerekebilir.

Hastaları takip eden nörologlar özellikle genel anestezi konusunda hastalığın ilerleyebileceği endişesi ile karşı çıkmaktadırlar. Bu nedenle bu hastaların yani alzheimer ve demans teşhis tanısı alan hastaların ilk evrelerinde diş tedavilerinin yapılması çok önemlidir. İleri evrelerde hastaları tedavi etmek zordur.
60 yaş üzeri kişilerin, işte bu nedenlerle daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Serhat Yalçın, “Çünkü diş eti çekilmelerine bağlı kök çürükleri bu yaşlarda daha sık görülür. İlerleyen yaşlarda kullanımı artan protezler çok iyi temizlenmelidir. Aksi taktirde, kötü dolgular, kırık protezler, sigara, ağız kanserine yol açabilir” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...