İyot eksikliği tiroit bezi hastalıklarına yol açıyor

İyot eksikliği tiroit bezi hastalıklarına yol açıyor

SAĞLIK Haberleri

Gebelik ve bebeklik döneminde yetersiz iyot tüketimi çocukta beyin hasarı ve zekâ geriliğine yol açarken yetişkinlerde başta tiorit, prostat, yumurtalık ve rahim kanseri olmak üzere tiroitle ilişkili bağışıklık sisteminin baskılandığı hastalıklara sebep oluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Dünya Tiroit Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Endokrilonoji ve Metabolizma Derneği Tiroit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, sofra tuzlarının iyotlanması sayesinde şehir merkezlerinde iyot eksikliği probleminin büyük ölçüde çözüldüğünü belirterek bu durumun Anadolu’da hâlâ önemli bir sağlık problemi olduğunu söyledi.
Türkiye’nin iyot eksikliği bölgesinde yer aldığını ve “guatr ülkesi” olduğu konusunda uyarı yapan Prof. Dr. Akarsu, “İyot tiroit hormonunun üretimi için gerekli bir maddedir. İyot eksikliğinde yeterli miktarda tiroit hormonu üretilemiyor. Bu da başta büyüme gelişme geriliği olmak üzere çeşitli tiroit hastalıklarının gelişmesine sebep oluyor.  Ülkemizde yetersiz olan iyotu yerine koyabilmek için mutlaka iyotlu tuz tüketilmelidir. Rafine edilmeyen, içeriği net olarak bilinmeyen veya diğer katkı maddelerinin tabii veya suni olarak eklendiği, kaya tuzu, gurme tuzları gibi tuzların kullanılmasını tavsiye etmiyoruz” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...