Prof. Dr. Azap açıkladı! Salgın ne zaman bitecek?

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Prof. Dr. Azap açıkladı! Salgın ne zaman bitecek?

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Pandeminin gidişatına ilişkin açıklamalarda bulunan KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, aşılama artmazsa salgında başa dönülebileceğini belirtti. Azap, önlemlerin gevşetileceğini söyleyerek, “Umarım kademeli bir şekilde gevşetilecek. En kötü aşı en iyi Covid hastalığından iyidir. Pandeminin bitişi muhtemelen önümdeki yılın ocak, şubat ayı olur diye bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Koronavirüsle mücadele aşılamayla birlikte devam ederken Türkiye’de son dönemde vaka sayıları düşüşe geçti.

Yerli aşıçalışmaları sürerken Pfizer-Biontech, Sputnic V, Sinovac aşılarının Türkiye’ye gelmesi için yeni anlaşmalar da yapıldı.

21’ncisi gerçekleştirilen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği kongresinde de salgınla mücadele, salgının gidişatı ve aşılama gibi konular çevrimiçi olarak üyelerle birlikte ele alınıyor.

Dün başlayan oturumlar kapsamında KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KLİMİK Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Prof. Dr. Selda Sayın Kutlu, Doç. Dr. Mehtap Aydın bugün basın toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda Türkiye’de salgındaki son durum, tedarik edilmesi planlanan aşılar ve aşılama çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

“EN KÖTÜ AŞI EN İYİ COVİD HASTALIĞINDAN İYİDİR”
Pandemiyle mücadelenin tüm dünyada sürdüğünü ve aşılamanın mücadelede çok önemli bir yer çok tuttuğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliği de yapmış olan KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Türkiye 270 milyon aşıyı temin edebilecek gibi görünüyor. Nüfusun 3 katı kadar bir aşı miktarı bu, dolayısıyla aşı temin edilirse halkımız da istekli olursa çok hızlı bir şekilde günde 1-1,5 milyon kişi aşılanarak birkaç ay içerisinde toplumun yüzde 50-60’ının aşılanması hedefine ulaşma şansını yakalayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

En kötü aşının en iyi Covid hastalığından iyi olduğunu söyleyen Azap, eğer toplumda belirli bir kesim aşılanmazsa virüsün, o kesim içerisinde dolaşmaya devam edeceğini belirtti.

"Dolaştıkça da değişmeye devam eder, yeni varyantlar çıkar." diyen Prof. Dr. Azap, "Bir süre sonra aşıdan kaçabilecek kadar değişmiş olabilirler. O zaman herkesin tekrar baştan aşılanması gerekir. Böyle bir durumun da yaşanmasını engellemek için aşılanmayı hızlı bir şekilde tamamlamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ NE ZAMAN BİTECEK?
Pandeminin bitişine yönelik açıklamalarda bulunan Azap, “Pandeminin bitişi muhtemelen önümüzdeki yılın ocak, şubat ayı olur diye bekliyoruz." tahmininde bulundu.

Hindistan varyantı ile ilgili açıklama yapan Azap, "Bu varyantlar orijinal virüse karşı çok daha öldürücü diye bir veri henüz elimizde yok. Öyle bir değişim noktasına gelir ki artık daha önce geçirmiş olan kişilerin antikorları tanımaz bu virüsü ya da aşılanmış kişiler virüsü tanımaz ve yeniden salgında, deyim yerindeyse, başa dönmek gibi kötü bir durumla karşılaşırız." dedi.

MASKE AÇIKLAMASI
Maskeyi çıkarabilecek durumda olunmadığını belirten Prof. Dr. Alpay Azap, sosyal mesafenin korunmaması durumunda açık havada olmanın koruyucu etkisinin ortadan kalktığını söyledi.

Maskesiz dolaşabilmek için toplumda yeterli bağışıklığın olması gerektiğinden bahseden Azap, önlemlerin kademeli bir şekilde gevşetileceğini umduğunu belirtti.

“YAZDAN SONRASI İÇİN ÜMİTLİYİZ”
Salgının seyrine ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KLİMİK Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Önümüzdeki yaz sezonu için gerçekten çok ümitliyiz. Gerçekten sözü edildiği gibi aşılar gelirse ve mRNA aşısı gibi aşıları etkili bir şekilde yaparsak yazdan sonrasında ümidim var." dedi.

"Virüsü kontrol altına almak ve kısıtlamalardan kurtulmak istiyoruz." diyen Prof. Dr. Yavuz, "Şu anda biraz acele ediliyor, şu an mart başındaki durumumuzdayız." açıklamasını yaptı.

Haziran ayında biraz daha kontrollü bir şekilde gidilmesi, açılmak için acele edilmemesi gerektiğini söyleyen Yavuz, "Bu ayı kazaya uğramadan atlatmak istiyoruz. Kimsenin aşı olmaktan korkmasına gerek yok.” şeklinde konuştu.

“MASKEYİ ÇIKARAMAYIZ”
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin açılma kararlarından haberi olmadığı yönündeki açıklamaları değerlendiren Yavuz, “Üzücü bir durum oldu gerçekten. Marttaki açılmayı ben bilmiyordum. Mart başındaki durumda olduğumuzu düşünüyorum, değişen hiçbir şey yok." dedi.

"Sakin olup bilimsel gerçeklere göre hareket edersek ekonomik olarak daha az kaybımız olacak." diyen Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, açık havada kimse yoksa maske takılmasına gerek olmadığını söyledi.

Henüz maske çıkarma eşiğine ulaşılmadığı değerlendirmesinde bulunan Yavuz, "İnfeksiyonun bulaşma riski Türkiye’de hala yüksek, şu an yakın temaslarda açık havada da, kapalı ortamlarda da şu anda maskeyi çıkaramayız maalesef.” diyerek sözlerini noktaladı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...