Antikoruna güvenip tedbiri elden bırakma!

Antikoruna güvenip tedbiri elden bırakma!

SAĞLIK Haberleri

Piyasada yaygın olarak yapılan antikor testlerinden çıkan sonuca güvenerek “antikorum yüksek bana bir şey olmaz” düşüncesinin koronavirüs enfeksiyonuna davetiye çıkardığını vurgulayan uzmanlar, antikor yüksekliğinin koruyuculuğu göstermeyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Antikor testlerinin “yalancı güven” oluşturduğuna dikkat çeken Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Derya Öztürk Engin “Antikorunuz ne olursa olsun maske mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uymalısınız” dedi. Piyasada kullanılan kitlerle immünglobulin G ve M ölçülerek hastaların belli rahatsızlıkları daha önce geçirip geçirmediklerinin, bu hastalıklara karşı bağışıklık sağlayıp sağlamadıklarının belirlenebildiğini anlatan Engin “Ancak kullanılan kitler, ölçüm teknikleri farklı olabiliyor. Bir ölçümde sadece virüsün dış yüzeyine karşı gelişen antikora bir başka ölçümde virüsün hem yüzeyine hem de içyapısına karşı gelişen antikorlara bakılabilir. Aynı kişide farklı laboratuvarlar ve farklı tekniklerle yapılan ölçümlerde sonuç farklı çıkabilir” dedi. Covid-19'da, özellikle "nötralizan antikor"a bakılması gerektiğini aktaran Engin "Yani, virüsü öldürme yeteneğine sahip olabilecek antikorlara bakılmalıdır. Bunun rutinde yapılması şu anda mümkün görünmüyor. Çok özel durumlarda yapılabiliyor" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...