Bakanlıktan dev adım: Hastaları yönlendirilen yapay zekalı uygulama geliştirildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bakanlıktan dev adım: Hastaları yönlendirilen yapay zekalı uygulama geliştirildi

SAĞLIK Haberleri  / AA

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19, hayatımızı etkilemeye devam ediyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen yapay zeka destekli "Neyim Var?" uygulaması, hastaların hastaneye gidip gelmeden, şikayetlerini değerlendirerek tanıları ve gitmeleri gereken polikliniği bildiriyor. Bu şekilde insanların koronavirüse bulaşma olasılığı azalmış oluyor.

Ülke genelinde daha kaliteli ve erişilebilir hizmet verebilmek için Sağlık Bakanlığı, çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Bakanlık tarafından geliştirilen yapay zeka destekli "Neyim Var?" uygulaması, hayata geçiriliyor.

2 MİLYON KİŞİ MUAYENE OLUYOR

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her gün yaklaşık 2 milyon kişi muayene oluyor, bunlardan yüzde 6'sı yanlış bölüme başvuruyor.

Bakanlıktan dev adım: Hastaları yönlendirilen yapay zekalı uygulama geliştirildi

YAPAY ZEKA DESTEKLİ UYGULAMA GELİŞTİRİLDİ

Sağlık Bakanlığınca hastaların yanlış tesise veya branşa gitmelerini önlemek, etkili tedaviyi en kısa sürede almalarını sağlamak amacıyla "Neyim Var?" uygulaması geliştirildi.

ÜÇ BOYUTLU İNSAN MODELİ ÜZERİNDEN SEÇİYOR

Uygulamaya giren hastalar, ana şikayetlerinin ne olduğunu birkaç farklı yolla belirtebiliyor. Ana şikayet, otomatik tamamlama özelliğine sahip metin kutusuna yazılarak veya bulunduğu bölge ve belirtilere ilişkin hazır metinler seçilerek iletilebiliyor. Ayrıca şikayetin bulunduğu bölge üç boyutlu insan modeli üzerinden de seçilebiliyor.

MUHTEMEL TANIYI BELİRLİYOR

Bir sonraki aşamada hastaya, ilettiği ana şikayetle ilgili sorular yöneltiliyor. Hastanın bu sorulara verdiği cevaplar, önceden geçirdiği rahatsızlıklar ve yaptırdığı tahliller uygulamadaki yapay zeka tarafından değerlendirilerek muhtemel tanı belirleniyor. Uygulamanın son aşamasında hastaya gitmesi gereken poliklinik öneriliyor ve randevu alabilmesi için Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne (MHRS) yönlendiriliyor.

Bakanlıktan dev adım: Hastaları yönlendirilen yapay zekalı uygulama geliştirildi

E-DEVLET VE E-NABIZ HESAPLARINDAN GİRİLECEK

Sağlık Bakanlığının "neyimvar.gov.tr" sitesinden ulaşılabilen uygulamaya e-Devlet veya e-Nabız hesapları kullanılarak giriş yapılabiliyor. Ayrıca, e-Nabız mobil uygulaması veya "enabiz.gov.tr" sitesindeki "Neyim Var?" bölümlerine tıklanarak da "Neyim Var?" uygulamasına geçiş yapılabiliyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...