Kristal çocuk çifte nakille hayata tutundu

Düzenleyen:
Kristal çocuk çifte nakille hayata tutundu

SAĞLIK Haberleri

Karaciğerinde enzim yetmezliği sebebiyle organlarında oksalat kristalleri biriktiği için böbreklerini kaybeden Kazak vatandaşı 12 yaşındaki Azat, annesinden alınan karaciğer dokusu ve böbrekle hayata tutundu. Aynı anda gerçekleştirilen ve nadir bir teknikle yapılan çifte nakille sağlığına kavuşan Azat, sedyede geldiği Türkiye’den ülkesine yürüyerek döndü.

ZİYNETİ KOCABIYIK

2015 yılında kas ağrıları sebebiyle doktora götürülen Azat Tulessov’un her iki böbreğinde çok sayıda taş tespit edildi. Böbrek taşlarının sebebinin karaciğerde bir enzim yetmezliği yüzünden başta böbreklerde, kemiklerde, kalpte olmak üzere vücutta oksalat kristalleri birikmesi olduğu ortaya çıktı.

AMELİYAT İÇİN TÜRKİYE'YE GELDİ

Genellikle çocukluk veya genç yaş grubunda görülen ve Oksalozis adı verilen bu hastalık hangi organı tutarsa o organın işlevini kaybetmesine sebep oluyor. Azat’a Kazakistan’da ilaç tedavisi verildi. Ancak hastalık hızla ilerleyince böbrekleri iflas etti ve diyalize girmeye başladı. Tek kurtuluş çaresi hem karaciğer hem de böbrek ameliyatının yapılacağı çifte organ nakliydi. Ülkesinde bu ameliyatı yapacak yeterli imkân olmayınca Türkiye’ye geldi.

ÇOK NADİR YAPILAN BİR AMELİYAT

Kan ve doku grubu tutan tek kişi 47 yaşındaki annesi Gulnar Kosbatyrova’ydı. Ancak annesinin karaciğer dokusu yeterli değildi. Annesinin sağ karaciğer lobu alındığında kalan parça anneye yetmiyordu. Sol lob alınsa Azat’ın ihtiyacını karşılayamıyordu. Karaciğer nakli yapılamadığı için böbrek de nakledilemiyordu. Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, aileye çok nadir yapılan bir ameliyat teklif etti. Apolt adı verilen yöntemde hastanın kendi karaciğeri korundu. Annesinden sadece oksalozis hastalığını ortadan kaldırması için enzim ihtiyacını gören bir parça nakledildi. Aynı anda annesinden sol böbreği de alınarak Azat’a takıldı.

Bu hastalıkta son aşamada hastalara tek başına böbrek nakli yapılmasının problemi çözmediğini söyleyen Prof. Dr. Dinçkan “Bu nedenle mecburen karaciğer ve böbrek naklini birlikte yapmanız gerekir. Bu ameliyatlar genellikle kadavradan yapılır. Canlı vericiden olması da ameliyatı nadir hâle getirdi” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...