Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Pandemi etkisi: Tüm dünyada kanser vakalarında artış bekleniyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Pandemi etkisi: Tüm dünyada kanser vakalarında artış bekleniyor

SAĞLIK Haberleri  / AA

Koronavirüs salgını döneminde kronik hastalıkların ihmal edildiğini ve kanser taramalarının da ciddi şekilde azaldığını belirten Prof. Dr. Esra Saatçi, bu durumun ileriki dönemlerde kanser vakalarında artışa yol açabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminde dış dünyayla bağların kopması ve karantina süreçlerinin yaşanması, kanser taramaları ile kronik rahatsızlıkların kontrolü gibi durumların ertelenmesine neden oldu. Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçi, özellikle kronik hastaların bu dönemde kilo aldıklarını ve ek sağlık sorunları yaşamaya başladığını belirtti.

KRONİK RAHATSIZLIKLARLDA ÖLÜM ORANI 12 KAT FAZLA

Fiziksel aktivitelerin yüzde 40 oranında azalması ile birlikte bu sorunların ortaya çıktığını belirten Saatçi, salgının ilk 4 ayında kalp yetmezliği ve diyabet gibi rahatsızlığı olan ve Covid-19'a yakalanan hastaların sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında hastaneye yatışlarının 6, ölüm oranlarının ise 12 kat arttığının tespit edildiğini aktardı.

Prof. Dr. Saatçi, salgın döneminde kanser taramalarının azaldığını ve ileriki dönemlerde kanser vakalarında artış beklendiğini dile getirerek, "Kanser taramalarımızı ihmal ettik ya da erteledik. Dolayısıyla maalesef korkutucu bir artış bizi bekliyor" dedi.

Pandemi etkisi: Tüm dünyada kanser vakalarında artış bekleniyor

Uzmanlar, kanser hastalarına zaman kaybetmeden koronavirüs aşısı olmaları yönünde çağrıda bulunuyorlar.

SON 5 YILIN ORTALAMASINA GÖRE YÜZDE 42 AZALDI

Salgın sürecinde prostat, meme, kolon ve akciğer kanseri tanısı konulan hasta sayısının geçmiş 5 yılın ortalamasına göre yüzde 42 azaldığını belirten Prof. Dr. Saatçi, "Kanser tanılarında dramatik bir azalma oldu. Bu süreçte hastaların yeteri kadar hastaneye erişememesi, geç evrede tanıların konulmasına neden oldu. Pandemi pik yaptığında dünyada 2 milyon 324 bin 69 kanser cerrahisi operasyonu ertelendi. Bu durum hastaların sağlıklarına orta ve uzun vadede etki yapacak, aynı zamanda sağlık ekonomisine de bir etkisi olacak" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...