İki yılda bir kan şekerine baktırın

İki yılda bir kan şekerine baktırın

SAĞLIK Haberleri

Risk grubunda yer alan kişilerin ve obezlerin ise yılda bir kere mutlaka kan şekeri kontrolü yaptırması gerekiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Eskiden sadece riskli kişilerin diyabet yönünden tarandıklarına dikkat çeken iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Semir Paşa,  Dünya Sağlık Örgütünün yeni bir tavsiye kararı aldığını söyleyerek  “Son bilimsel çalışmaların sonuçlarını değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü,  diyabet sıklığının yüzde 10’un üzerinde olduğu toplumlarda, hem riskli kişilerin hem de kilosu ne olursa olsun 40 yaş üzerindeki herkesin iki senede bir diyabet kontrolünden geçmesi gerektiği açıklamasında bulundu. Obezlerin ise daha erken yaşlardan başlayarak yılda bir dega taranması tavsiye ediliyor. Diyabet sıklığının yüzde 13,2’ye ulaştığı ülkemiz, bu grup içinde bulunuyor” dedi.

İki yılda bir kan şekerine baktırın
40 yaş üzerindeki herkesin iki senede bir kan şekeri ölçümü yaptırması tavsiye ediliyor

Diyabetin hareketsizlik, kötü beslenme dışında genetik yatkınlık, ilaçlar, hastalıklar, yaşlılık ve çevreyle ilgili faktörler gibi pek çok sebeple ilişkili olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Semir Paşa “Özellikle ailesinde diyabet olan, obez veya fazla kilolu, kan basıncı yüksek, iri bebek doğurmuş veya gebelikte şekeri yükselmiş olan, yumurtalıklarında kistleri olan, kolesterolü yüksek, kalp hastalığı veya inme hikâyesi olan kişilerin bu konuda çok daha dikkatli olmaları gerekir. Erken teşhis ve kan şekerinin kontrol altında tutulması, uzun dönemde ortaya çıkacak uzun dönemde ciddi kalp ve damar hastalıkları, inme, böbrek bozuklukları ve körlükleri engeller” uyarısını yaptı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...