Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Uzmanından omicron uyarısı: 'Delta'dan 5 kat daha tehlikeli'

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Uzmanından omicron uyarısı: 'Delta'dan 5 kat daha tehlikeli'

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe veirici olarak kaydedilen 30’dan fazla mutasyon geçiren Omicron (Nu) varyantının, enfeksiyonları etkilesiği son haftalarda enfeksiyonların kesin bir şekilde arttığının altını çizdi.

Koronavirüs pandemisi ikinci yılını doldurmaya yaklaşırken Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) endişe verici olarak nitelendirdiği Omicron (Nu) varyantı birçok ülkede görülmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün B.1.1.529 varyantını olarak 24 Kasım 2021’de ilk kez Güney Afrika’da rapor ettiği Omicron varyantı hakkında konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, son haftalarda enfeksiyonların keskin bir şekilde arttığını gözlemlediğini açıkladı.

“KALABALIK YERLERDEN KAÇINILMALI”

Güney Afrika’daki hemen hemen tüm şehirlerde bu varyantın vaka sayılarını artırdığı belirlendiğini ifade eden Kılıç, halen kullanılan SARS-CoV-2 PCR test yönteminin bu varyantı da tespit edebildiğini söyledi. Maske, mesafe ve hijyen önemli olduğunu kaydeden Kılıç,  “Maske takılması, el hijyeni ve fiziksel mesafe kurallarına uyulması, kapalı alanların havalandırılması, kalabalık yerlerden kaçınılması ve aşı olmak gibi kanıtlanmış halk sağlığı ve sosyal önlemler dahil olmak üzere COVID-19 risklerini azaltmak için bu tedbirlerin devam etmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“BULAŞICILIK GÜCÜ DAHA DA ARTTI”  

Virüsün bulaşıcılık gücünün daha da arttığını kaydeden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, “Yeni tip koronavirüsün hücrelerimize girebilmesi için proteinler anahtar rol oynamaktadır. Protein çıkıntılarında virüsün mutasyon sayısı arttıkça, aşıların etkisini yitirme riski her geçen gün yükselmektedir. Mutasyona uğrayan virüs nedeniyle bulaşıcılık gücü artmakta ve ağır hastalık tablosu ortaya çıkmaktadır. Delta varyantında hücrelere temas eden dikensi protein bölümünde 2 mutasyon varken, Omicron’da mutasyon sayısı 10 olarak belirlendi.”

“DİĞER VARYANTLARDAN ÇOK FARKLI”

“Hastalığın semptomları konusunda ise Omicron varyantının ortaya çıkmasıyla bazı değişiklikler gözlendi. Varyantın ilk görüldüğü hastalarda tat ve koku duyusunun kaybolmadığı belirlendi. Bazı hastalarda kas ağrısı, yorgunluk, yüksek ateş, hafif öksürük gibi belirtiler görüldüğü bildirildi. Yeni varyant ile ilgili açıklama yapan uzmanlar, diğer varyantlardan çok farklı olduğunu belirtti. Ancak varyantın aşı yaptırmayanlar, ileri yaştaki bireyler ve kronik hastalıkları olanlarda nasıl bir etki yapacağı henüz bilinmemektedir. Bundan sonraki süreçte bu yeni varyantın neden olduğu hastalıkta karantina süreci daha da önem kazanmaktadır” şeklinde konuştu.

“KAYGI VE STRESTEN UZAK DURULMALI”  

“Doğru ve dengeli besleneme tüm hastalıklarda olduğu gibi virüs kaynaklı hastalıklarda da önemlidir. Hastaların vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunacaktır. C vitamini, çinko ve D vitamini uygun miktarlarda uzman doktorların tavsiyesi ile alınmalıdır. Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan bol su içilmelidir. Hayatın kaynağı olan suyun tüm hastalıklarda olduğu gibi koronavirüs sürecinde de önemi kanıtlanmıştır. Yeterli, düzenli ve kaliteli uyku hastalık sürecinde çok önemlidir. Hastalık sürecinde pozitif bakış açısı iyileşmeye önemli katkı sağlayacaktır. Hastanın kaygı ve stresten uzak durması, buna yönelik önlemler alması gerekmektedir. Hastaya eğer uzman hekimler tarafından ilaç verildiyse, ilaçlar kesinlikle aksatılmadan alınmalıdır. Hastaların durumlarındaki değişiklikleri vakit kaybetmeden doktorlarına bildirmeleri gerekmektedir.”

Uzmanından omicron uyarısı: 'Delta'dan 5 kat daha tehlikeli'

                                        

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...