Uzun Covid ile ilgili araştırma: Sebebi ‘mikro pıhtılar’ olabilir

Düzenleyen:
Uzun Covid ile ilgili araştırma: Sebebi ‘mikro pıhtılar’ olabilir

SAĞLIK Haberleri

Michigan Üniversitesi tarafından kasım ayında yapılan bir araştırmada dünya genelinde yaklaşık 100 milyon insanın uzun Covid yaşıyor olabileceği söylenmişti. Son yapılan bir çalışmada ise uzun Covid’i tetikleyen şeyin ‘mikro pıhtılar’ olabileceği öne sürüldü.

Güney Afrikalı bilim adamı Resia Pretarious, meslektaşlarıyla yaptığı bir çalışma sonucu uzun Covid’in gizemini çözmüş olabileceklerini açıkladı. Pretarious, kanda belirgin miktarda bir mikro pıhtının uzun Covid’i tetikleyebileceğini söyledi.

UZUN COVID’İN ARKASINDA MİKRO PIHTILAR VAR

Th Hill’de yer alan haberde Güney Afrika’daki Stellenbosch Üniversitesi Bilim Departmanı Başkanı Resia Pretorious, yaptığı açıklamada mikro pıhtı oluşumuyla uzun Covid arasında bir bağlantı tespit ettiklerini söyledi. Öte yandan koronavirüs hastalarında kanda yüksek düzeyde enflamatuar moleküller görüldüğünü aktardı. Yapılan çalışmaya göre mikro pıhtılar nedeniyle vücudun dokularındaki hücrelerin yeterli oksijen alamadığı da ortaya çıktı.

Michigan Üniversitesi tarafından kasım ayında yapılan bir çalışmada dünya genelinde 100 milyona kadar insanın uzun Covid yaşıyor olabileceği tespit edilmişti.

Uzun Covid teşhisi konulan kişilerde koronavirüs enfeksiyonunun etkileri dört haftadan uzun sürebiliyor. Uzun Covid belirtileri ise yorgunluk, anksiyete, beyin karışıklığı, depresyon, kas ağrısı, nefes darlığı olarak biliniyor.

Uzun Covid ile ilgili araştırma: Sebebi ‘mikro pıhtılar’ olabilir

Yapılan çalışmalar her 7 kişiden birinin uzun Covid belirtileri gösterdiğini ortaya koyuyor.

UZUN COVID NEDİR?

Koronavirüse yakalanan birçok kişi hastalığı ağır geçirmiyor ve iyileşiyor. Ancak hastalığı hafif geçirenlerde bile iyileştikten sonra birtakım uzun vadeli sorunlar yaşanıyor. Bu durum ‘uzun Covid’ olarak adlandırılıyor. Yapılan çalışmalara göre, hafif ya da ağır olsun, Covid belirtilerinin enfeksiyon başladıktan 12 hafta sonrasında devam etmesi ve altında bir sebep bulunmaması uzun Covid yaşandığını gösteriyor. Aşırı yorgunluk, eklem ağrısı, nefes darlığı, göğüste sıkışma, tat ve koku almada değişme gibi belirtiler uzun Covid semptomları arasında yer alıyor.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...