Uzman isimler araştırdı: Koronavirüs için en riskli ve risksiz yerler

Düzenleyen:
Uzman isimler araştırdı: Koronavirüs için en riskli ve risksiz yerler

SAĞLIK Haberleri

Dünyada hızla yayılan Omicron varyantı endişesi yaşanırken, İngiltereli bilim adamları koronavirüs için en riskli yerleri açıkladı. Çalışmaya göre alışveriş merkezi ve marketler, virüsün bulaştığı en tehlikeli mekanlar arasında ilk sırada yer aldı.

Covid-19’a yakalanma ihtimali en fazla olan yerler İngiltere Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (SAGE) tarafından yapılan virüs çalışmaları sonucu belli oldu. Araştırmaya göre, alışveriş merkezleri ve marketler en riskli bölgeler seçildi. Alışverişini mağazadan yapanların, online alışveriş yapanlara göre koronavirüse yakalanma riskinin iki kat daha fazla olduğu tespit edildi.

İngiltere’de 10 binden fazla kişinin aktiveleri incelenerek yürütülen çalışmada, haftada bir alışveriş merkezine veya marketlere gitmek, yüzde 2,2’lik bir risk artışıyla virüse yakalanma olasılığının en yüksek olduğu grup olarak belirlendi.

SPOR SALONUNA GİDENLER DE RİSK ALTINDA

Araştırmaya göre spor salonları ise en riskli ikinci bölge arasında yer aldı. Spor salonuna gidenler, açık havada spor yapmayı tercih edenlere oranla 1,36 kat daha fazla virüse yakalanma tehlikesi altında.

Uzman isimler araştırdı: Koronavirüs için en riskli ve risksiz yerlerYapılan başka bir çalışmada kapalı alanda 15 dakika maskesiz kalmak koronavirüse yakalanma ihtimalini arttırıyor.

RESTORAN, KAFE VE TOPLU TAŞIMADAKİ RİSK

Açıklanan sonuçlarda, haftada birkaç kez üstü kapalı restoran veya kafeye gidenlerin sıklıkla toplu taşıma kullananlarla aynı riski taşıdığı tespit edildi. Kapalı alanda yemek yemek, aktif olarak işe gitmek ve spor salonuna gitmekle risk oranı neredeyse aynı aktiviteler olarak yer aldı.

Araştırmada, toplu taşımayı aktif olan kullanan kişilerin kullanmayanlara oranla koronavirüse yakalanma riski 1,2 kat daha fazla.

VİRÜSÜN BULAŞMA RİSKİNİN EN AZ OLDUĞU YERLER

Çalışmaya göre önlemlerin katı bir şekilde uygulandığı tiyatro, konser salonu, sinema gibi yerler ekstra bir risk taşımıyor. Açık alanda restoran ve kafede yemek yemek de ‘en az riskli’ alanlar arasında bulunuyor.

İngiltereli bilim adamları 2021’in son aylarında etkisini gösteren Omicron’un bu verilerde yer almadığını belirtti, yeni varyantla birlikte risk durumlarının değişebileceğini vurguladı.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...