Uzmanlar “Hazırlıklı olun” deyip uyardı: Yeni varyant Omicron gibi hafif olmayabilir

Düzenleyen:
Uzmanlar “Hazırlıklı olun” deyip uyardı: Yeni varyant Omicron gibi hafif olmayabilir

SAĞLIK Haberleri

2019 yılında ortaya çıkan ve hayatı alt üst eden koronavirüs ile ilgili yapılan yeni uyarılar korkuya neden oldu. Bilim adamları, “Aşı olunmaz ve Omicron yayılmaya devam ederse, yeni mutasyon olasılığı ortaya çıkar. Hazırlıklı olun, yeni varyant Omicron’dan daha hafif olmayabilir” dedi.

Covid-19’un ortaya çıktığı ilk günden beri bilim adamları konuyla ilgili araştırmalar yapmaya ve çeşitli uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Uzmanlar, Omicron varyantının yayılmasına izin verilmesi konusunda ise endişeli.

UZMANLAR HEMFİKİR: YENİ VARYANTLARIN ORTAYA ÇIKMASI KAÇINILMAZ

Bilim adamları, koronavirüsün çok daha hızlı yayılan ama daha hafif geçirildiği düşünüldüğü için önlemlerin esnetilmesinin Omicron varyantının daha tehlikeli varyantlara kapı aralayabileceğinin altını çiziyor. Amerikan haber ajansı Associated Press'e konuşan uzmanlar, Omicron'un yayılmasına izin verildikçe yeni varyantların ortaya çıkması ihtimalinin arttığının altını çizdi.

Uzmanlar “Hazırlıklı olun” deyip uyardı: Yeni varyant Omicron gibi hafif olmayabilirUzmanlar, yeni mutasyonların hastalığı hafifletme veya aşılardan kaçma garantisinin olmadığı söyledi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Stuart Campbell Ray, şu an hem Omicron hem Delta varyantlarının dolaşımda olması nedeniyle insanların çifte enfeksiyon yaşayabileceğini söyledi. Ray ayrıca, uzun süren ve dayanıklı enfeksiyonların yeni varyantlar için bir üreme alanı oluşturabileceğini vurguladı ve “Aşı olunmaz ve Omicron yayılmaya devam ederse, yeni mutasyon olasılığı ortaya çıkar. Hazırlıklı olun, yeni varyant Omicron’dan daha hafif olmayabilir” dedi.

Boston Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Leonardo Martinez ise “Mutlaka koronavirüs aşısı yaptırılması gerekiyor. Omicron ne kadar hızlı yayılıp bulaşırsa, mutasyon riski o kadar artar ve daha fazla varyantın karşımıza çıkmasına sebep olur” yorumunu yaptı.

Öte yandan moleküler viroloji enstitüsü direktörü Louis Mansky de yeni varyantların “kaçınılmaz” olduğunu söyledi. Mansky, “Bu kadar aşısız insan olduğu için virüs salgının gidişatının kontrolünü üstleniyor” şeklinde konuştu.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...