Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sigarayı bırakanlarda kalp krizi riski yarı yarıya düşüyor

Sigarayı bırakanlarda kalp krizi riski yarı yarıya düşüyor

SAĞLIK Haberleri

Sigaranın bırakılmasının üzerinden bir yıl geçmesi durumunda kalp krizi riskinde yarı yarıya azalma görüldüğü bildirildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sigara bırakılan süreyle vücutta oluşan düzelme ve değişikliklerin umut verici olduğunu söyleyen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Zerrin Gamsızkan, sigarayı bırakanların vücutlarındaki değişimi saat saat anlattı: 24 saat sonra vücut karbonmonoksitten temizlenir. 48 saat içinde mide bağırsak sisteminin fonksiyonu artar, peptik ülser ve gastrit akut etkileri kaybolur. 72 saat sonra hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, sekresyon miktarı çoğalır ve hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Üç ay içinde immün sistem güçlenir ve böylece kişi üst solunum yolları etkeni virüslere karşı daha dirençli hâle gelir. Yaklaşık 6 ve 9 ayda akciğer fonksiyonlarında yüzde 5-10 oranında düzelme gözlenir. Bir yıl sonra kalp krizi riski yüzde 50 azalır. Üç ve beş yıl içinde de sigaranın yol açtığı kanserlere yakalanma risklerinde yüzde 50’ye varan azalmalar görülür.

SİGARAYI BIRAKMAYA “CEPTEN” DESTEK

Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenler için cep telefonlarına indirilebilen ‘Bırakabilirsin’ mobil uygulamasını geliştirdi. Kullanıcılar sigarayı bırakmadan önce hedef tarih koyarak uygulamayı kullanmaya başlayabiliyor ve uygulama her gün bırakma hazırlıklarıyla ilgili önerilerini paylaşıyor. Sigarayı bırakma anından itibaren ise sigara kullanımını tetikleyici duygular ve içme isteği takip edilerek kullanıcılara grafik olarak sunuluyor. Desteğe ihtiyaç duyanlar ise ücretsiz Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı 115’e kolay bir şekilde ulaşabiliyor.

Sigarayı bırakanlarda kalp krizi riski yarı yarıya düşüyor


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...