Yaşlanmayı geciktiriyorlar! Şifa deposu 7 besin ömrünüze ömür katacak

Düzenleyen:
Yaşlanmayı geciktiriyorlar! Şifa deposu 7 besin ömrünüze ömür katacak

SAĞLIK Haberleri

Yaşlanmanın etkilerini bazı önlemlerle geciktirmek mümkün. Bunların başında hiç şüphesiz sağlıklı beslenme geliyor. Tam da bu noktada Dr. Fevzi Özgönül; faydalarıyla vücuda katkı sağlayıp yaşlanmaya meydan okuyan 7 muhteşem besini sıralıyor.

Enginar: Karaciğer dostu olarak bilinen enginar, yapılan araştırmalar sonucunda içerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ve anti toksin özelliği ile birçok hastalıkta destek tedavi olarak biliniyor. Özellikle yapraklarından gıda desteği olarak faydalanılıyor. Enginar aynı zamanda mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da görev yapıyor. Bunun dışında kalp hastalıklarında, romatizma ve gut hastalığında, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında da faydalı. Enginar yemeği yaparken sadece taban bölümü değil, yapraklarının da pişirilip dip kısmının sıyrılarak yenmesi tavsiye ediliyor.

Bezelye: Protein, lif ve nişasta açısından zengin bir sebzedir. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve fosfor gibi mineralleri de içinde barındırır. Bezelye birçok yemek çeşidinde kullanılabilir, soğuk yemeklere ve çorbalara eklenebilir.

Bakla: Protein ve vitaminler açısından son derece zengin bir sebze olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca açık kahverengidir. Kuru bakla, taze baklaya göre daha besleyicidir. Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 25 gr. protein, 60 gr. karbonhidrat vardır. Ayrıca bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.

Ispanak: Demir deposu olarak bilinen ıspanak; A, B, C ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından da çok zengin bir sebzedir. Bu nedenle vücudun direncini arttırır, özellikle bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucudur. Ispanağı salata olarak, kıymalı veya zeytinyağlı yemek olarak hatta atıştırmalıklar içerisinde bile kullanabiliriz.

Taze fasulye: Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebze olduğu için özellikle mevsiminde haftada 2 defa, özellikle öğlen öğünlerinde etli veya zeytinyağlı olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kalorisi düşük, yağ bakımından fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı ile diğer gıdaların sindirimine yardımcı olduğu faydalıdır. Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı için ayrıca kötü kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir. Özellikle A vitamini yönünden zengindir, cilt ve göz sağlığı için yararlıdır. Yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Brokoli: A, C, E vitaminleri bakımından demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Salatası yapılabilir, zeytinyağlı yemek veya çorba olarak sıkça tüketilir. Mükemmel bir antioksidandır.

Taze sarımsak: Mevsimsel salgın hastalıklarda koruyucudur. Tansiyon ve kolesterol düşürücüdür. Kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak faydaları saymakla bitmez.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...