Onkoloji uzmanı kesin bir dille uyardı: Hepsi kanseri tetikliyor, yerken bir daha düşünün

Düzenleyen:
Onkoloji uzmanı kesin bir dille uyardı: Hepsi kanseri tetikliyor, yerken bir daha düşünün

SAĞLIK Haberleri

Kanser, ilk başlarda gözden kaçıyor ve birçok kişi hastalığın belirtilerini geç fark ediyor. Kanserli hücreler ne kadar uzun süre vücutta kalırsa tedaviye o kadar dirençli hale geliyor. Bu nedenle kanseri önlemek tedaviden daha önemli. Öte yandan kanseri önlemenin bilinen kesin bir yolu olmamasına rağmen bazı diyetler ve beslenme şekli kanser oluşumunu engelleyebiliyor. Uzmanlar ise artan kanser riski ile bağlantılı olan gıdalara karşı uyarıyor. İşte kanseri tetikleyen ve uzak durulması gereken besinler…

Onkoloji Uzmanı Doktor Earim Chaudry'ye göre, doğrudan bir neden belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen kanseri tetikleyen temel gıda maddeleri mevcut. İşte onlardan bazıları

HİDRONİJE BİTKİSEL YAĞLARA DİKKAT

Dr. Chaudry, gıda üreticilerinin gıdaları daha uzun süre taze tutmak için kullandığı bir tür yağ olan hidrojenize bitkisel yağların alarm zillerini artırdığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre bu yağlar, prostat kanseri geliştirme riskini artıyor.

Dr. Chaudry, “Bu yağlar trans yağların bir sonucudur. Trans yağlar ise kansere, kalp hastalıklarına ve bağışıklık sistemi sorunlarına sebep oluyor” dedi.

Bununla birlikte katı yağlar ve sıvı yağların kalorileri yüksek. Genellikle kek, hamur işleri ve bisküvi gibi işlenmiş gıdalarda bulunuyor. Yüksek kalorili işlenmiş gıdaları sıklıkla tüketmek ise kilo alımına ve obeziteye yol açıyor. Uzmanlar ise fazla kilonun 12 farklı kanser türünü tetiklediğini belirtiyor.

TUZLU YİYECEKLER MİDE KANSERİ İÇİN RİSK FAKTÖRÜ

Öte yandan ünlü onkoloji uzmanı tuzlu yiyeceklerin, özellikle salamura sebzeler veya salamura balıkların mide kanseri gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğini söyledi.

Tuzun mide zarına zarar verebileceğini belirten onkolog sözlerine şöyle devam etti: "Bilimsel olarak konuşursak, araştırmalar tuzun mide zarına zarar verebileceğini ve vücut dokularının hasar görmüş bölgeleri olan lezyonlara neden olabileceğini göstermiştir. Bu durum ise mide kanserine neden olabilir.”

İŞLENMİŞ ŞEKER BİRÇOK HASTALIĞIN NEDENİ

Ünlü uzmana göre şeker pancarı ve mısır gibi gıdalardan elde edilen rafine şekerin dikkatli kullanması gerek. Dr. Chaudry “Rafine şekerlerin işlenmiş doğası, kanser hücrelerinin vücutta metabolize olmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra, bu şekerler kişinin obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı geliştirme riskini artırabilir” diyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...