Neredeyse herkesin evinde var! Bağışıklığı çökertiyor, vücudu bitiriyor… Uzmanlar ‘sakın yemeyin’ diye uyardı

Düzenleyen:
Neredeyse herkesin evinde var! Bağışıklığı çökertiyor, vücudu bitiriyor… Uzmanlar ‘sakın yemeyin’ diye uyardı

SAĞLIK Haberleri

Gıdaların bir kısmı içerdikleri vitaminler sayesinde vücudu arındırıp korurken bir kısmı ise bağışıklık sistemini hızlıca çökertiyor. Üstelik yalnızca besinler değil. Bazı alışkanlıklarımız da bağışıklık sistemi üzerinde etkili. Peki, güçlü bir vücut ve enfeksiyonlara karşı dirençli olmak için nelere dikkat etmeliyiz? İşte uzmanların ‘dikkat etmelisiniz’ dediği önemli bilgiler…

BASİT ŞEKERLER

Sofra şekeri, kurabiyeler, şekerlemeler, hazır yiyecekler basit şeker içerir. Uzmanlar bu besinleri hayatımızdan mutlaka çıkarmamız gerektiğini söylüyor. Çünkü basit şekerler sindirilmeden direkt kana geçiyor ve kan şekerini hızlıca yükseltiyor.

Yüksek kan şekeri ise vücuda yerleşmeye çalışan virüs ve bakterileri tanıyan özel reseptörlerin hassasiyetini azaltarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Tüm bunlardan dolayı basit şeker ve basit şeker içeren gıdalar beslenmemizden uzak tutulmalı.

MARGARİN VE TRANS YAĞLAR

Margarin neredeyse herkesin evinde bulunuyor. İyi kolesterolü düşüren margarin aynı zamanda bağışıklığı da düşürüyor. Öte yandan margarin veya trans yağ katılarak satılan işlenmiş ve paketlenmiş tüm ürünler vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırıyor.

Uzmanlar sağlığa zararlı olan yağlarla yapılan mısır, patlamış mısır, mayonez, hazır köfte, market sucuğu gibi gıdaların kesinlikle tüketilmesini tavsiye etmiyor.

HAVASIZ ODA

Vücut havasız odada yeterince oksijenle beslenemez, bu da bağışıklığı düşürür. Oysa nefes alırken akciğerlere dolan oksijen kanın temizlenmesine yardımcı olur. Uzun süre kapalı alanda kalmak yorgunluk ve halsizlik nedenidir. Evimizde odalarımızı sık sık havalandırmak vücut direnci için önemlidir. Çünkü hava sirkülasyonu sağlanmazsa bağışıklık sistemi zayıflar.

DÜZENSİZ UYKU

Yetersiz uyku odaklanma problemine neden olabileceği gibi bağışık sistemini de zayıflatır. Beslenme düzeni ve egzersiz ne kadar önemliyse kişinin uyku saati ve kalitesi de bağışıklık için bir o kadar önemli.

İyi bir gece uykusu ise fiziksel ve ruhsal sağlığımız için önem taşır. Gece yetersiz uyunduğumuz zaman vücutta salgılanan hormonal sıvılar yeteri kadar salınamadığı için kişinin vücut direncini de düşürür. Vücudu enfeksiyona açık hale getirir. Bu nedenle mümkün olduğunca gece 8 saat uyumaya özen gösterin.

UZUN SÜRE AÇ KALMAK

Mide eğer uzun süre besinleri almazsa midenin salgıladığı asit mide problemlerine yol açabilir. Öte yandan uzun süre aç kalmak vücudun yeteri kadar enerji alamamasına ve şeker dengesinin bozulmasına neden olur. Bu durum da bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilir. 4-6 saatte bir sağlıklı besinler seçerek enerji alınmalıdır.
 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...