Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

DSÖ’den maymun çiçeği virüsü uyarısı: Yaz aylarında artabilir

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters
DSÖ’den maymun çiçeği virüsü uyarısı: Yaz aylarında artabilir

SAĞLIK Haberleri  / Reuters

İlk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere'de tespit edilen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yayılması endişeleri artırdı. Maymun çiçeği virüsü vakaları artarken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün olağanüstü toplantı düzenledi.

Dünya Sağlık Örgütü, şu ana kadar 11 ülkede 80 maymun çiçeği vakası görüldüğünü doğruladı. DSÖ yetkilileri salgının kapsamını ve nedenini daha iyi anlamak için çalıştıklarını söyledi. Acil olarak toplanan örgütten yaz aylarına dair endişe veren bir uyarı geldi.

DSÖ’DEN KORKUTAN UYARI

Afrika dışında çok nadir görülen bir viral enfeksiyon olan maymun çiçeği vakaları  hızla artarken DSÖ, yaz aylarında düzenlenecek festivaller ve partilerle virüsün Avrupa’da yayılmasının hızlanacağı konusunda uyarı yaptı. İngiliz sağlık yetkilileri ise birçok vakanın henüz tespit edilmediğini ve vaka sayısının hızla artmasını beklediklerini belirtti.

DSÖ’den maymun çiçeği virüsü uyarısı: Yaz aylarında artabilirEndemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü (monkeypox), klinik olarak daha az şiddetli olmasına rağmen, geçmişte çiçek hastalarında görülenlere çok benzer semptomları olan viral bir hastalıktır.

Maymun çiçeği, 1980’li yıllarda tamamen ortadan kalkan çiçek hastalığının daha az bulaşıcı hali olarak adlandırılıyor. ABD Hastalık Kontrol Merkezi’ne (CDC) göre maymun çiçeği, virüs enfeksiyonu sonucu meydana gelen nadir hastalıklardan biri. Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

DSÖ verileri, maymun çiçeği virüsünün ilk olarak Orta ve Batı Afrika’daki tropik yağmur ormanlarında ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı’na (UKHSA) göre, maymun çiçeği insanlar arasında kolayca yayılmıyor. Öte yandan maymun çiçeği, nadir görülen bir viral enfeksiyon.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

DSÖ’ye göre, maymun çiçeği virüsü klinik olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir, bir dizi tıbbi komplikasyona yol açabilir. 

Maymun çiçeği enfeksiyonun belirtileri arasında ateş, döküntü, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği, şiddetli baş ağrısı şişmiş lenf düğümleri en sık görülenler arasında. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ateşin başlamasından 1-3 gün sonra deri döküntüleri meydana geliyor. Döküntüler en çok yüzde görülüyor. Ancak avuç içi, ayak tabanları ve ağızda da baş gösteriyor.

Maymun çiçeği enfeksiyonunun kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gün olarak biliniyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu süre 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ?

Bu virüs, çiçek hastalığının daha hafif semptomlara neden olan ve daha az ölümcül hastalığa yol açan bir çeşit akraba virüsü olarak biliniyor. Genellikle hafif geçiriliyor ancak virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski olduğu biliniyor.



Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...