Beyni yavaş yavaş öldürüyor: Fazlası zarar! İşte zehir listesi…

Düzenleyen:
Beyni yavaş yavaş öldürüyor: Fazlası zarar! İşte zehir listesi…

SAĞLIK Haberleri

Yapılan araştırmalar ağır metallere maruz kalmanın hafızaya zarar verdiğini ortaya koyuyor. Bazı besinlerde bulunan ağır metaller beyni olumsuz etkiliyor ve hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu metalleri hiç fark etmeden vücudumuza alıyoruz ve hepsi beynimizde birikiyor. Peki, hangi besinler ağır metal içeriyor ve bunlar nasıl beyni öldürüyor? İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Ağır metallerin vücudumuz ve özellikle beynimiz üzerinde olumsuz etkileri mevcut. İster istemez hepimiz bu sağlık tehdidi ile karşı karşıyayız. Vücut sağlığı için çinko, bakır ve demire ihtiyaç duyarız. Bu metaller sayesinde kemik yapımız güçlenir, kaslarımız daha sağlıklı çalışır, üreme ve dolaşım sistemimiz problem olmadan işlevine devam eder. Ancak bu metalleri vücuda fazla almak vücutta toksik etki oluşturarak beyni olumsuz etkiler.

Uzmanlar da doğru metalleri doğru şekilde ve yeterli miktarda almanın önemine her fırsatta vurgu yapıyor. İşte fazlası zararlı olan metaller ve tüketilmesi gereken oranlar…

DEMİR

Yetişkinlerin günlük demir ihtiyacı 9 mg’dır. Demir ise sakatatlar, etler, pekmez, kuru meyveler, susam, kuru baklagillerde bolca bulunur.

Ancak vücut fazla demiri vücuttan atamaz bu nedenle fazlası zararlıdır. Alınan fazla demir atılamadığı için dokularda ve organlarda birikir. Bunun sonucunda yorgunluk, güçsüzlük, ağrılar ortaya çıkar. Üstelik fazla demir beyince birikir ve hücrelere ciddi anlamda zarar verir.

BAKIR

Vücut yetişkinler için günde 900 mcg (mikrogram) bakıra ihtiyaç duyar. Bakır; sakatatlarda, balıklarda, kuru baklagillerde, kakao, yumurta ve yeşil sebzelerde yüksek miktarda bulunur. Tahıllar ve diğer sebzelerde orta miktarda, süt ve taze meyvelerde ise çok az miktarda bakır vardır.

Ancak tıpkı demir gibi fazla alınan bakır da vücut içinde oksitlenerek serbest radikallerin, yani yıkıcı oksijen moleküllerinin üretimini başlatabilir.  Bu durum da beyin hücrelerine olumsuz etki eder ve vücudu hızla yaşlandırır.

ÇİNKO

Yetişkinlerin günlük çinko ihtiyacı 3 mg’dır. Çinko; sakatatlar, etler, balık, buğday ruşeymi, peynirde, kabak çekirdeği, badem, ceviz içinde yüksek miktarda çinko mevcuttur.

Beyin hücreleri birbiriyle iletişim kurmak için çinkoya ihtiyaç duyar ancak fazla alınan çinko da vücuda zararlı. Çinkonun fazlası hem toksik hale gelir hem de beyinde plak oluşumuna zemin hazırlar.

SAKATATLAR

İşkembe, paça, dalak, ciğer gibi sakatatlar fazla miktarda metal içerir. Bu da vücudun ihtiyacı olandan çok daha fazla demir, bakır gibi metallerin vücuda alınmasına yol açar, sonrasında ise toksik etkilere sebep olup vücutta enfeksiyon riskini arttırır.

Vücut için en sağlıklı ve en doğrusu sebze tüketimini artırmaktır. Uzmanlar Akdeniz tipi beslenmenin önemini de her fırsatta vurguluyor. Bunun için yeşil yapraklı sebzelere ve kuru baklagillere yönelmek önem taşıyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...